”Rör inte Dalhagsskolan”

2007-10-17 13:45:20

foto: Nils Kaza
– Det här var ett jättebra möte. Så här ska riktig demokrati se ut, sa två av deltagarna, Yasmina Yacoubi och Amona Abubaker.

Ett 80-tal mycket oroliga föräldrar och skolpersonal på den avvecklingshotade Dalhagsskolan i Husby samlades i måndags till ett möte i F-5-skolans matsal för att diskutera om hur man skulle göra för att försöka stoppa nedläggningen.

Initiativtagare till mötet var föräldern Nagat Abubaker. Av de företrädare för Kista-Rinkebys lokala partier som inbjudits deltog s, v, mp och Rättvisepartiet Socialisterna samt en ersättare i stadsdelsnämnden för m med egna barn på skolan. Alla dessa motsatte sig en avveckling och lovade att stödja kampen.
Gunilla Buhr från Vänsterpartiet har vid sidan av RS engagerat sig hårt på föräldrarnas sida.

Sparar ett kök

Arne Johansson från RS redogjorde för bakgrunden med en explosiv överetablering av friskolor och en konsultrapport om ”effektivisering av lokalanvändningen” som föreslagit en avveckling av 14-15 kommunala skolor i Stockholms förorter. Av dessa är det hittills bara Dalhagsskolans föräldrar som har informerats av skolledningen om att det finns ett konkret avvecklingshot. Den enda kommentaren till förslaget om Dalhagsskolans avveckling i konsultrapporten gäller att man då slipper bygga om ett skolkök!
Ilskan och kampviljan var stor hos många de närvarande:
– Det är fattigt folk man kan kasta ut, sa en förälder som också invände mot att färre elever skulle motivera en avveckling.
– Jag kan säga upp mig från jobbet och starta en friskola hemma med 5 eller 16 barn. För friskolor finns det ingen begränsning när det gäller antalet elever.
Inget hindrar heller att man avvecklar delar av skolans lokaler, som dessutom enligt en deltagare är mycket billigare än i jämförbara skolor. Dessutom ska en ny stadsdel, Kista Gård, byggas bara några stenkast från denna del av Husby. Att det saknas pengar till ett kök är en ren förolämpning, då bland annat hundratals miljoner kronor ska satsas på stadsdelen i det så kallade Järvalyftet.
Flera föräldrar ställde upprörda frågor om vart barnen skulle ta vägen. Det står helt klart att alla inte får plats på stadsdelens andra F-5-skola, Husbygårdsskolan.

Ökar osäkerheten

Man känner sig också extra utsatt i förorten där man redan har en massa problem. Varför vill man då göra framtiden ännu osäkrare för barnen? Även närpolisen är kritisk till nedläggningen, som saboterar försöken att upprätta lokala kontaktnät med barn och ungdomar för att förebygga brottslighet.
Det lyftes ganska snart fram på mötet att det är viktigt att göra någonting på en gång för att förhindra nedläggningen. Man kan inte bara sitta och vänta, utan alla föräldrar, lärare och elever måste gemensamt kämpa mot nedläggningshotet.
En lärare, Martin Sterner, läste upp en protestskrivelse från personalen till berörda politiker.

Brev från personalen

”Många barn på Dalhagsskolan har ett stort behov av trygghet och fasta punkter i tillvaron på grund av sin bakgrund”, hette det i skrivelsen.
Skrivelsen lyfte också fram skolans väl fungerande arbetssätt med små klasser och många pedagoger, specialpedagoger, skolsköterska och skolpsykolog.
Alla skrev också under på ett kort uttalande, ”Rör inte Dalhagsskolan”, som föreslogs av Arne Johansson, med krav på att utbildningsnämnden snarast kommer ut för att diskutera om skolans framtid innan något beslut om avveckling tas.
Redan denna vecka ska ett tiotal föräldrar överlämna breven till de ansvariga politikerna i utbildningsnämnden, i samband med ett möte med kommunfullmäktige i Stockholms stadshus.
På mötet anmälde sig också många som frivilliga till en kampanjgrupp för att kämpa mot nedläggningen. Det första steget kommer att vara överlämnandet av breven till politikerna, sen är nog en demonstration också att vänta.

Kontakt med andra skolor

Man tog även upp om behovet av att få kontakt med föräldrar, lärare och elever på de andra nedläggningshotade skolorna runt om i Stockholm för att på så sätt kunna organisera ännu större protester om det skulle behövas. Det är också möjligt att Septemberalliansen och dess 50 olika organisationer kan ställa upp och dra folk till en större protest om det skulle behövas.
Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!