Röster från kongressen

Boel Bernmark och Petri Myllykoski, två av kongressdeltagarna (Foto: Natalia Medina).

av Isabelle Sundström // Artikel i Offensiv

”Ingen åkte hem besviken”

I helgen (den 4-5 december) hade Rättvisepartiet Socialisterna kongress i Stockholm för att diskutera det politiska läget både nationellt och internationellt och ta de första stegen mot att planera inför valet 2022 där vi ställer upp till kommunfullmäktige i Haninge och Luleå. 
Kongressen var otroligt intressant med många roliga diskussioner från medlemmar runt om i hela landet och även några från vår international ISA som Sonja (Österrike) och Marie (USA, New York). 
Kongressen var i sin helhet väldigt givande och kändes för många som en skön start efter två och ett halvt år av isolering som har stoppat oss från att kunna ha den fysiska träff som vi nu har haft under helgen. 
Det var mycket i fokus under kongressen på partibygget samt de svenska och internationella sammanhängande kriserna (sociala, ekologiska, ekonomiska, politiska). Kapitalismen har inga lösningar på de allvarliga problem vi står inför.

Helheten av allting gav ett väldigt bra resultat och en otrolig respons. Ett starkt exempel på hur stort engagemanget inom partiet egentligen är återfinns i den insamling som startade under eftermiddagen i lördags, där vi nådde och slog vårt mål på hela 100,000 kronor! (Du kan bidra – klicka här!)
En sak som är säker är i alla fall att det inte fanns någon som åkte hem besviken. Kongressen blev ett perfekt avstamp för kommande kamp.


Jag tog också chansen att samtala med några av kamraterna som deltog i helgens kongress den 4-5 december om sina upplevelser och intryck.
Boel Bernmark är 18 år, och har varit medlem sedan 2019 i Sydvästra Stockholms partiförening.
Detta blev Boels första kongress då covid-19 har kommit i vägen för tidigare kongresser

Vad tyckte du om kongressen?
– Jag tyckte att den var väldigt bra, kändes som att det blev en bra genomgång av de material som vi fått med väldigt övergripande förståelse. Det var även väldigt lärorikt att få se alla bidra på det här sättet.

Petri Myllykoski har varit medlem i partiet sedan 1993, och är även han medlem i Sydvästra Stockholms partiförening. 
Jag frågade Petri vad han tyckte om kongressen och om han kunde beskriva lite hur det har känts:
– Kongressen har visat vilket stort driv som faktiskt finns hos oss i RS, både via alla tillägg och i insamlingen. Jag missade några delar här och där då jag hjälpte till med maten men helheten tyckte jag var väldigt bra, och den var väldigt framåtblickande. 

Även Marie O’Toole från New York, som just nu är baserad i London som en del av ISA:s internationella heltidarteam, slogs av det enorma engagemanget hon kunde se hos oss: 
– Jag upplevde att det var en fantastisk kongress och att allting togs på största allvar från alla kamrater. Vi fick analyser över hur det ser ut i Sverige just nu, de motgångar som vi har fått möta under de senaste åren och hur vi tillsammans som parti ska blicka framåt för att bygga upp vår organisation, säger Marie och fortsätter:
– Diskussionen runt värvning av medlemmar var en del jag tyckte var väldigt viktig, och jag tar också med mig vikten av att hela tiden gå på möten, vara med i insamlingar, hålla dig aktiv för att inte förlora fokus.
– Att vara med i ett parti som vårt betyder ofta att du kommer att få göra personliga uppoffringar vare sig det är i tid eller pengar, men det är ett eget ansvar som medlem i vårt parti både nationellt och tillsammans med internationalen ISA att konstant jobba mot en bättre framtid tillsammans, och du får inga resultat om du bara förväntar dig att ”någon” kommer att lösa det eller ge dig svaren.

En av våra nyaste medlemmar som endast har varit en del av vårt parti i mindre än en månad innan kongressen kommenterade:
– Kongressen har varit som en skola, jag fick en bra grund till att förstå vad vårt parti är och vad vi kan göra om vi lyckas nå ut i en bredare aspekt både i Sverige och såklart via ISA runt om i hela världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!