RS – en aktiv kraft mot marknadshyra

RS är där kampen är, och bygger tillsammans med andra upp kampanjer så som Nej till marknadshyra (Foto: Kristofer Lundberg).

av Pamela Möller-Ajani // Artikel i Offensiv

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har byggt kampen mot marknadshyra i över två år nu och vi är en aktiv kraft i Nätverket Nej till marknadshyra.

Den 18 april organiserades över 155 protester i minst 35 kommuner i Sverige mot regeringens planer på att införa marknadshyra. 
Vi arbetar för att skapa en tillräckligt stor bostadspolitisk rörelse som gör det omöjligt att genomföra försämringar för hyresgästerna och våra barns framtid.
Förutom att vi ska stoppa marknadshyra är kampanjen Nej till marknadshyra också viktig för att den har enat bostadsaktivister och vänstern i gemensam kamp, ett viktigt steg mot just den återuppbyggnad av den kämpande folk- och arbetarrörelsen som behövs.

En socialistisk bostadspolitik syftar till att aktivera och mobilisera att ta aktiv ställning mot marknadshyra, utförsäljning, ombildning och renovräkning, för rätten till en bra bostad för alla som en självklar del av välfärden.
Det är en otrolig kraft som finns. Samtidigt måste arbetarklassen göra klart att företrädarna inom folk- och arbetarrörelsen som inte är beredda att ta kampen när den är så avgörande måste ställas åt sidan till förmån för en ny ledning som är beredda att företräda arbetarna och hyresgästerna. En socialistisk bostadspolitik handlar om mer än rätten till bostad; det handlar om att planera utifrån de behov som finns för att kunna tillgodose bostad som en mänsklig rättighet för alla, bra bostäder till en rimlig kostnad som alla har råd med.

Det ska finnas bostäder för alla människor för att bryta segregation, att motverka klyftorna i staden, bygga levande lokalsamhällen med en blandning av verksamheter såsom lokal odling, kontor, butiker, småskaliga industrier, närhet till social service, förskola, skola, fritidssysselsättning och kollektivtrafik, och så vidare.
Det handlar inte om att bygga en typ av lägenheter för alla, utan tvärtom, att planera bostadsbyggandet och samhällsbyggandet för att tillgodose alla olika typer behov.
Vi behöver blandade bostäder för att möta olika typer av efterfrågan; små och stora lägenheter, radhus, villor, resursboenden, trygghetsboenden, bostäder för storfamiljer, studenter, pensionärer, och för de med funktionsvariationer. 
Vi har alla olika behov och samhället ska kunna tillgodose dessa.Hyreslägenhetens hyra ska vara förhandlad mellan hyresgästernas organisation och fastighetsbolagen som ska vara samhällsnyttiga och stå under hyresgästernas och arbetarkollektivets kontroll och styre; allmännyttiga bostadsbolag utan vinstintresse.

Därför måste en socialistisk bostadspolitik vara sammankopplad med välfärdsbygget och en socialistisk stadsplanering som samtidigt utgår från en hållbarhetsaspekt för att uppnå en socialt-, kulturellt-, ekonomisk- och ekologisk hållbar stad som uppnår nödvändiga miljö- och klimatmål.
Störtandet av det kapitalistiska systemet är helt avgörande för att kunna införa den typ av omfördelning av resurser, demokratisering av beslutsfattandet och omprioritering av samhällspolitiken som är helt livsnödvändig idag. Folk- och arbetarrörelsen samt vänstern i bred bemärkelse måste reorganiseras och återuppbyggas på socialistisk grund för att ta strid för en socialistisk bostadspolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!