RS Luleå tar huskampen till kommunfullmäktige

Politikernas förslag om att riva fyra hyreshus i Svartöstaden i Luleå möter starkt motstånd, inte minst från Rättvisepartiet Socialisterna (Foto: Jonas Brännberg).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Efter Stadsbyggnadsnämndens beslut att rekommendera rivning av fyra kommunala hyreshus i Svartöstaden tog Rättvisepartiet Socialisterna i maj upp frågan i Luleå kommunfullmäktige, där det visade sig att S-ledningen har noll koll. Även Svartöstadens intresseförening har engagerat sig för hyreshusen och möjligheten att hyra bostad till rimlig kostnad i Svartöstaden.

Offensiv har tidigare rapporterat om de hotande husrivningarna och intervjuat Stig och Anesa som riskerar att bli utslängda efter 40 år som hyresgäster (läs artikeln här).
För att rivningarna inte ska kunna genomföras i det tysta ställde Rättvisepartiet Socialisterna en interpellation (fråga) till Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S) vid det senaste kommunfullmäktigemötet.

– Som väntat kunde Anja Johansson inte svara på varför beslutsunderlaget innehåller rena felaktigheter, som påståendet att hus som har uppförts innan en detaljplan antagits måste rivas för att ”följa detaljplanen”, säger kommunfullmäktigeledamoten Jonas Brännberg (RS), som ställde frågan på kf-mötet, och fortsätter:
– Begreppet ”pågående mark­användning” är central i Plan- och bygglagen och medger fortsatt likadan markanvändning – och att husen får ändras efter behov både invändigt och utvändigt.
– Dessutom kunde hon inte svara på varför beslutsunderlaget inte med ett ord nämner att husen är del av det riksintresse för kulturmiljövård som Svartöstaden är utpekat som. I den senaste utredningen av riksintresset från 2016, gjord av Piteå museum, pekas dessutom just dessa fastigheter ut som extra bevarandevärda.
– Att riva husen är alltså inte bara ekonomiskt vansinnigt och totalt ohållbart ur ekologisk och social synvinkel, det vore också att allvarlig skada Svartöstadens kulturmiljö.

Att riva husen är alltså inte bara ekonomiskt vansinnigt och totalt ohållbart ur ekologisk och social synvinkel, det vore också att allvarlig skada Svartöstadens kulturmiljö.

På kommunfullmäktigemötet sade Anja Johansson att ”ett papper” från 2016 hade hittats i kommunens gömmor EFTER Stadsbyggnadsnämnden beslut, där det står att de aktuella husen ska säljas/alternativt behållas för kommunens egna behov.
Anja Johansson erkände att med kunskapen om detta ”papper” kommer frågan ”i nytt ljus” inför det slutgiltiga beslutet i kommunstyrelsen, troligen någon gång i augusti. Inför detta beslut har också Svart­östadens Intresseförening begärt att få träffa kommunledningen för att föra fram svartöstadsbornas åsikter om de hotande husrivningarna.

– Jag hoppas kommunledningen förstår att det är politiskt självmord att riva husen, men mycket troligt även praktiskt omöjligt då Länsstyrelsen knappast skulle godkänna rivningar av bevarandevärda byggnader inom ett riksintresse för kulturmiljö med det enda argumentet att ”vi inte skött om husen”. Beslutet skulle förstås även överklagas, säger Jonas Brännberg och fortsätter:
– Skulle de ändå köra på med rivningsplanerna måste vi mobilisera maximalt motstånd i en stor antirivningsrörelse. Förutsättningarna för det är goda, med tanke på bostadsbristen, klimatmedvetenheten och den starka traditionen av sociala rörelser i Svartöstaden.
– Självklart blir det här också en viktig fråga för Rättvisepartiet Socialisterna när vi satsar på att bli omvalda och stärka kampens röst i kommunvalet i höst.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!