RS lyfte kampen i bostadsdebatten

2018-06-07 13:49:45

foto: Robert Bielecki
Elin Gauffin (RS, andra från vänster) rev ned applåder med kampexempel och socialistisk bostadspolitik.

Tisdagen den 29 maj bjöd Hyresgästföreningen i Haninge in alla politiska partier i kommunfullmäktige till en bostadspolitisk debatt i Handens kulturhus. Rättvisepartiet Socialisterna var enda parti som lyfte kamp, organisering underifrån och exempel på hur man kan vinna mot kapitalets makt.

Elin Gauffin var Rättvisepartiet Socialisternas representant under bostadsdebatten.
Hyresgästföreningens regionala ordförande Simon Safari började mötet med några inledande om huruvida bostaden vara en spekulationsvara för privata bolag eller för de boende, innan själva debatten startade. Moderatorn Terje Gunnarsson bad de olika partierna att väldigt kortfattat berätta vad de står för vad gäller bostadsfrågan. Elin Gauffin (RS) skrädde inte orden:

– Bostadsfrågan är en av de viktigaste frågorna. Vi ser hur samhället slits isär av skenande klassklyftor, privatiseringar, utförsäljningar av allmännyttan med mera. Riskkapitalbolag jagar allmännyttan för profit – se på Blackstone, se på D Carnegie. Och det har varit en stridsfråga här i Haninge: jag var aktiv i rörelsen som organiserade hundratals hyresgäster under parollen Rusta upp Jordbro som slängde ut en av landets värsta slumvärdar från Jordbro (Patrizia Immobilien KAG). Men det vi krävde var kommunalisering. Detta är fullt möjligt.
– Senare samma år kommunaliserades misskötta bostäder i Hammarkullen genom att hyresgästerna organiserade sig och demonstrerade. I Angered har även fått igenom renoveringar med noll kronor i hyreshöjning samt stoppat en stor utförsäljning till Victoria Park. Det visar vad som är möjligt om man tar kamp. Vi säger: släng ut riskkapitalisterna – återkommunalisera bostäderna. 

Även V lyfte i sitt anförande behovet av fler hyresrätter och nej till ombildningar, även om de fortsatt tycker att det ska vara blandade bostadsbestånd (hälften bostadsrätter, hälften hyresrätter).
Det var något som även högerpartierna kom in på: vikten av ”blandade bestånd” för att ”öka integrationen”, som också tyckte att det var en god idé med fri hyressättning vid nybyggnationer.
Kommunledningen (S-MP-C) trummade på att det byggs mycket i Haninge, men sade inget om vilka slags bostäder som byggs. Förmodligen för att det inte alls byggs tillräckligt med hyresrätter som folk har råd att bo i. Kommunledningen och resterande högern tyckte också det var bra med de ”breda överenskommelserna” som finns angående ombildning av allmännyttan och bostadspolitiken överlag.
Moderaterna gick dock ett steg längre och tyckte att ”människor måste ta hand om sig själva, det handlar om eget ansvar att skaffa boende”. Men vem kan skaffa ett boende som inte finns eller som är långt utom räckhåll? Man talade om ”bostadskarriär” och ”klassresor”, som om det skulle lösa den alarmerande bostadskrisen eller bidra till ett bättre boende. M ville såklart fortsätta avregleringen av bostadsmarknaden – helst ”helt och hållet”.
Värst av alla var, till ingens förvåning, SD som höll ett öppningsanförande på 10 sekunder – ”jag vet inte så mycket om allt detta, men vad jag vet är att bostadskrisen beror på massinvandringen”. En rasistisk lögn och ytterligare en hets mot de som tvingas fly, invandrare och förortens folk. De tyckte också likt M att för att hitta en bostad krävs det ”ambition” (!).

Elin Gauffin (RS) besvarade borgarnas splittringspolitik och lyfte vad som verkligen behövs:
– Haninge ska ha ett nytt kommunalt byggbolag, eventuellt med grannkommunerna, som kan bygga allmännyttiga hyresrätter folk har råd att bo i. Vinstkravet inom allmännyttan måste bort. Det är en skandal att den politiska ledningen i Haninge försöker ombilda hyresrätter, speciellt i Haninge Bostäders redan fallfärdiga bestånd i Jordbro – det är skamligt. Vi behöver kämpa för att återta kontrollen över vad som har sålts ut. Alla partier här inne som har avreglerat den svenska bostadsmarknaden, som har sålt ut och ombildat bostäder, måste ställas till svars för denna misär.
– Vinstkravet inom allmännyttan måste omedelbart avskaffas. RS är absolut motståndare till marknadshyror. Den ökande andelen av egensatta hyror gör att vi redan har inslag av marknadshyror.
– Vi måste verka för en stark och kämpande hyresgästförening som kan driva hyresgästernas krav, som kan ta kamp för lägre hyror, gå ut i hyresstrejker med mera. Vi kräver strejkrätt för Hyresgästföreningen, men redan innan strejkrätten är vunnen kan vi organisera massmöten och massdemonstrationer, och jag upprepar att det är genom sådan militant kamp som hyresgästerna i nordöstra Göteborg har stoppat utförsäljningar, vunnit renoveringar utan någon hyreshöjning och till och med fått igenom kommunalisering, sa Elin och rev ner applåder från åhörarna. 

Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta att organisera och bygga rörelser för att bostad ska bli en rättighet, ingen handelsvara för de superrika att spekulera kring. RS var såklart också det enda partiet som tog upp om behovet av organisering och kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!