RS-medlem brutalt överfallen av nazister

2008-12-03 16:23:54


Nikolaj Cyon blev attackerad av nazister med slag och sparkar på väg hem från ett fredligt antirasistiskt torgmöte.

I anslutning till en flygbladsutdelning inför nazistmarsch- en i Salem gick nazister från gruppen Info14/fria nationalister till en helt oprovocerad våldsattack mot antirasister.
Nikolaj Cyon, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, blev misshandlad med sparkar och slag riktade mot huvudet.

Ett 60-tal antirasister i Nätverket mot Rasism hade den 29 november haft torgmöte med uppmaningen till deltagande i den antirasistiska demonstrationen i Salem. När nyheten kom om att nazisterna hade en aktivitet inte långt därifrån beslöt deltagarna att lämna Hötorget i samlad tropp. Gruppen splittras vid Åhléns. Nikolaj och några till var på väg nerför trapporna mot Segels torg och tunnelbanan när ett trettiotal nazister kom ru- sande mot dem bakifrån.
Nazisterna kastade flaskor mot antirasisterna. De hann ikapp Nikolaj Cyon utanför SL-center. Det var fyra-fem nazister som gav sig på honom. Först fick han flera slag i ansiket och föll ihop. Därefter fick han sparkar mot huvudet. Vittnen säger att nazisterna hoppade på hans hu­vud. Detta skede kl 14:30. Även på kvällen, när bilden togs, syntes skoavtrycket i ansiket.
Nikolaj och en till antirasist blev förda till sjukhuset. Nazisterna kasta­de stenar och flaskor även emot personer med utländsk bakgrund som råkade passera. Nikolaj hade stor tur och klarade sig utan allvarliga skador.
Hur känner du dig nu?
– Jag är självklart rädd, det är mycket obehagligt. Samtidigt är jag arg. Jag vill skrika ut att folk måste engagera sig mot nazismen.
– När händer det att fem personer oprovocerat sparkar mot en liggande? Det är nazister och väldigt sjuka som kan göra en sådan grej. Nazismen är våld som metod och våld som mål.
Vad är ditt svar till nazisterna?
– Jag är som sagt skakad, men samtidigt ännu mer beslutsam att arbeta mot rasismen. Jag hoppas kunna ordna ett möte på min skola och berätta om vad som hänt och vad nazismen är. Jag hoppas att detta får ännu fler till Salem för att demonstrera mot det nazistiska våldet.
Rättvisepartiet Socialisterna står för fredliga protester mot rasismen. Händelsen visar återigen att varenda gång nazisterna agerar inskränker de andras yttrandefrihet. RS kräver att nazistmarschen i Salem ställs in. Med helgens händelser måste de anses ha förverkat all rätt att demonstrera. Att polisen skulle ta ett sådant beslut är dock osannolikt då de t ex lät våldsattacken den 29 november ske, trots polisnärvaro och bevakning.
Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!