RS och kampen mot sexism

2015-05-21 14:11:16

foto: Natalia Medina
Elin Gauffin.

Kampen mot sexism är viktig, vilket också diskuterades under kongressen.

Elin Gauffin höll inledningen på punkten där hon gav internationella exempel. På Irland har Socialist Party (CWI Irland) drivit kampen för abort­rätten och den 22 maj är det en folkomröstning om att legalisera samkönade äktenskap.
Hon talade även om proletariseringen under 1960-talet och hur kvinnors rättigheter har stärkts i och med det avlönade arbetet. Dessutom nämndes situationen i Indien, där en brutal våldtäkt har blivit startskottet för stora massprotester mot sexuellt våld och för kvinnors rättigheter.
Idag är det bara 52 länder som förbjuder våldtäkt i hemmet. Att det är en rättighet att ha sex med någon, mot hennes vilja, för att man är gift är en föreställning lika gammal som klassamhället.

I Sverige uppger en av tio kvinnor att de har utsatts för allvarligt sexuellt våld. Dessutom har sexuella trakasserier normaliserats och för många blivit något självklart som de måste stå ut med.
En viktig poäng är att sexism och kvinnoförtryck finns i alla samhällsskikt och att det därmed finns en ytterligare normaliseringsrisk. Konkreta förslag som gavs på hur RS kan arbeta med frågan var regelbundna kvinnokaderskolor samt att vi aktivt bör arbeta med att fördelar sysslor, roller, ansvar och utrymme internt. Sexuella trakasserier är också en viktig fråga på arbetsplatserna.
Avslutningsvis togs den politiska skillnaden upp. RS står för socialistisk feminism. Vi vet hur patriarkatet har uppkommit och därför kan vi avskaffa det. Det krävs kamp för att förändra samhällsattityder, lagar och rättigheter, men för att nå en verklig, permanent förändring av strukturerna krävs en verklig förändring av systemet. Slutligen antogs kongressdokumentet Partibygget och kampen mot sexism enhälligt av kongressen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!