RS/Offensiv under Piteå dansar & Ler

2007-07-25 10:07:37
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har i Piteå gjort sig kända som en stark utomparlamentarisk kraft som organiserat hundratals ungdomar och andra i protester.

RS i Piteå har kampanjat mot rasism, nazism och för flyktingars rättigheter.
Två gånger har vi hindrat rasistpartiet sverigedemokraterna från att etablera sig på orten. Första gången i och med EU-parlamentsvalet där sd för första gången sökte sig till kommunen för att hålla torgmöte. Med kort varsel lyckades RS mobilisera 300 personer, från skolor, arbetsplatser och andra partier. Med antirasistiska slagord, burop och visslingar fick sd lämna Piteå utan ha fått framföra sin rasism. Andra gången tog RS initiativ till en stor protest då två politiska vildar i kommunfullmäktige värvats till rasistpartiet. Medan etablissemanget i kommunfullmäktige diskuterade om en ”demokratigrupp” i fullmäktige som skulle sätta stopp för sd:s rasism hade RS protester redan avsatt ”vildarna”, då pressen visade sig bli för stor.
I april 2005 pressade medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna dåvarande statsminister Göran Persson angående den svenska flyktingpolitiken under hans besök i Piteå. Samma år var RS initiativtagare till ett lokalt nätverk i den landsomfattande kampanjen för en Flyktingamnesti, som den 10 september samlade mellan 200-300 personer i en demonstration.

Nazistattack på RFSL

Hösten och vintern 2005 utsattes RFSL Nords lokaler i Piteå för en mängd attacker, bland annat två mordbrandsattentat. RS kampanjarbete mot nazistiskt och homofobiskt våld resulterade i en stor elevstrejk med 400 elever i februari förra året, efter att nazisterna Jakob Fresch och Per Lindfors dömts för attentaten.
RS kampanjer mot rasism och nazism i allmänhet och mot sverigedemokraterna i synnerhet har ryckt undan mattan för sd som i Piteå gjorde ett av sina sämsta val i landet till riksdagen, 0,5 procent.
I våras vann RS kampanj för 18-åringarnas rätt till sommarjobb en seger. Vår kampanj satte press på SSU som i sin tur pressade lokala partitoppen. Till sist beslutade kommunfullmäktige i slutet av mars att skjuta till 600 000 till nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Detta innebar att även ungdomar födda 1989 fick sommarjobb i år.
Lokal kamp måste kombineras med landsomfattande uppror och protestdagar mot högerpolitikens nedskärningar, utförsäljningar och försämrade arbetsvillkor.
Högeralliansen vann valet på missnöjet med socialdemokraternas högerpolitik.
Svaret på socialdemokratins förborgerligande är att bygga ett nytt arbetarparti, fritt från privilegierade pampar och karriärister. Det är ett sådant parti som RS vill bygga.
Johannes Lundberg

Piteå Dansar & Ler 26-29/7

Rättvisepartiet Socialisterna träffar du dagtid på festivalområdet under Piteå Dansar & Ler:
Kom och ställ frågor om partiet eller kampanjen inför 18
september, mot högerpolitiken.
Torsdag: 11.00-15.00
Fredag: 11.00-15.00
Lördag: 11.00-15.00
Söndag: 12.00-14.00

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!