RS ökade – 4 177 röster i kommunvalet

2018-10-03 11:31:44

foto: Anton Lindbäck
Många har på kort tid blivit medlemmar i RS. Bli medlem du också!

4 177 röster fick Rättvisepartiet Socialisterna (RS) totalt i kommunvalen i Luleå, Haninge och Göteborg. Utvärdering av partiets valrörelse var en av punkterna på det partistyrelsemöte som hölls den gångna helgen. 

Partistyrelsen inleddes med en diskussion om det nya politiska landskapet efter valet. De etablerade partiernas kris har fördjupats ytterligare; till exempel gjorde Socialdemokraterna ännu ett katastrofval och dess samarbetspartner Miljöpartiet behövde stödröster för att hålla sig över fyraprocentsspärren. Vad det blir för regering är fortfarande en öppen fråga.
V fick en uppgång både i röster och medlemsantal, men även SD gick framåt.
Kampen mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter då många av de utvisningshotade ungdomarna inte hjälps av den nya gymnasielagen. Måndagen den 8 oktober är det också en alleuropeisk protestdag mot utvisningarna.
Partistyrelseledamöterna berättade om den lokala politiska situationen. Det är politiskt kaos i Göteborg där det nya partiet Demokraterna blev näst störst i valet. I Boden hade nazistiska NMR satsat på kommunvalet, men det gav inget. Antirasismen är stark i Boden, vilket bland annat nätverket Boden mot rasism har bidragit till.
Antirasismen kommer att ha stor tyngd i partiets arbete efter valet. Tillsammans med andra vill vi bygga lokala nätverk mot rasismen, som i Boden, Haninge och Luleå, för att bekämpa Sverigedemokraterna och nazisthotet.
Punkten om världsläget handlade mycket om USA. Det är handels­krig mellan USA och Kina. Världsekonomin växer visserligen, men det globala skuldberget blir också allt högre. Det är en ny kris på väg. Samtidigt finns det kamprörelser, som lärarkampen i USA. 

Mötet gjorde en utvärdering av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) valkampanj. Vi fick 1 621 röster i Luleå, 1 437 i Haninge och 1 119 i Göteborgs kommun, alltså totalt 4 177 röster i de tre kommuner där vi deltog i valet.
Partiet gick framåt i Haninge och Göteborg. Vi förlorade röster i Luleå, men behåller ändå båda mandaten där. Trots vårt ökade stöd tappar vi båda mandaten i Haninge kommun på grund av den nya treprocentspärren. Om inte denna spärr hade införts skulle partiet behållit sina två mandat.
Rättvisepartiet Socialisterna jobbar dock framför allt utomparlamentariskt och står inte och faller med kommunala mandat. 16 personer har gått med i Rättvisepartiet Socialisterna i augusti-september. Ett hundratal överväger att bli medlem eller stödja oss på andra sätt.
Sedan hade vi en punkt om partiets kampfrågor, orientering, planering och målsättningar. Även den handlade mycket om att värva medlemmar.
Efter det följde punkten om partiets ekonomi där det informerades om att partiet förlorar drygt 300 000 kronor årligen, pengar som har gått till kampen, på grund av att vi inte kunde försvara de två förlorade mandaten i Haninge. 

Partiet behöver öka andra intäkter istället och mötet beslutade om en plan för detta som innehåller prishöjning på prenumerationer på Offensiv samt en kampanj för att värva fler sympatisörer som ger ett månatligt ekonomiskt stöd, nya prenumeranter och nya medlemmar samt för att få medlemmar att betala högre medlemsavgift.
På mötet samlades också in hela 14 500 kronor till RS/Offensivs ekonomikampanj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!