RS starkt framåt i Luleå

2010-09-22 16:13:03
Med 2 180 röster i kommunen, 4,5 procent av de avlagda rösterna, har RS röstetal i Luleå ökat med knappt 20 procent sedan valet år 2006. Partiet försvarar sin position i styrkefästena, men har framförallt har vunnit nya väljare i nya områden. Ett kraftigt ökat valdeltagande gjorde dock att möjligheten till ett fjärde mandat uteblev.

Under valkampanjen stod det klart att Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har fått ökad förankring bland flera nya arbetargrupper i Luleå.
RS initiativ i kampen mot avskaffat helgtillägg och fler delade turer i äldre- och handikappomsorgen har uppmärksammats av många. Även kampen mot rasism och för asylrätten har stärkt partiets band bland invandrargrupper.
I kampen mot privatiseringarna och nu senast striden om delade turer har RS visat att man kan vinna om man kämpar.

På Tuna ökade antalet röster med 25 procent och RS är nu näst största parti. På gamla fästen som Örnäset och Svartöstaden fick vi 9 respektive 11 procent (Svartöstaden är numera ett ihopslaget valdistrikt vilket sänkte procentsatsen från förra valet).
I Luleås största arbetarområde, Hertsön, går RS starkt framåt med 9,2 procent på den bästa av de tre vallokalerna, men framförallt är det små ökningar på många vallokaler som ligger bakom ökningen. Detta trots att RS varit i princip helt bojkottat av media i valet.

På grund av bristen på kamp i samhället och de rödgrönas oförmåga att framställa ett trovärdigt arbetaralternativ var det allmänna stämningsläget allt annat än enkelt. Blockfokusering­en gjorde även att många arbetare ”glömde bort” Socialdemokraternas nedskärningar lokalt i sin ilska och desperation över Reinfelts politik och hotande valseger. Mycket tack vare detta kunde Socialdemokraterna behålla sin egna majoritet i Luleå. Med bakgrund av allt detta blir RS val-framgångar i Luleå än mer spektakulära.

Alla som hjälpt till i valkampanjen har gjort ett fantastiskt jobb. För många av de mest aktiva var det den första socialistiska valkampanjen någonsin, som gett dem och partiet o­umbärliga erfarenheter för framtiden.
Valkampanjen gav också nya medlemmar i Luleå, Boden och nya intresserade på fler orter i Norrbotten.
RS valresultat i landstingsvalet är ännu inte räknat men det finns goda förhoppningar om att det når över en procent, vilket innebär att partiet får sina valsedlar utlagda på alla ­vallokaler i Norrbotten i nästa val.
Hade det inte varit för 3-procentsspärren i landstinget hade RS även tagit ett mandat där.

Valresultatet är ett bevis för det stöd en tydlig socialistisk kamppolitik kan få även i en komplicerad politisk situation. Utan det arbete RS har gjort alla dagar mellan valen skulle inte den bästa valkampanj kunna ge det valresultat partiet nådde.
Förtroendet som RS fått måste nu användas både för att bygga partiet med nya medlemmar, föra upp diskussionen om behovet av ett nytt arbetarparti och för att fortsätta att stå på de kämpandes sida och ta kamp mot all högerpolitik, oavsett vem som beslutar om den.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!