Rysk 1500-talsmunk möter motstånd

2018-01-17 09:58:33

foto: Rob Jones
Kvinnokonferensen var ett väldigt positivt steg framåt för kvinnorättsrörelsen i Ryssland.

Det blev fullsatt på konferensen om vänsterfeminism, organiserat av sympatisörer till Sotsialisticheskaya Alternativa (CWI Ryssland) i Moskva i helgen. 

Likt annan opposition har den feministiska rörelsen varit nästintill osedd de senaste tre åren – till och med på 8 mars var det blott några få okoordinerade, glesa protester. Men den senaste uppgången av protester ledd av ungdomar har väckt nytt liv i kampen för kvinnors rättigheter i Ryssland. Över 70 deltog på konferensen, många nya och unga kvinnor.

Liksom i många länder finns det ett stort behov av en stark kvinnorättsrörelse, kanske än mer i Ryssland där situationen som kvinnor ställs inför är så dålig. Var 40:e minut dör en rysk kvinna som ett resultat av våld i hemmet, och nyligen ändrades lagen – nu är vissa former av våld i hemmet avkriminaliserade och män ”tillåts” att vara våldsamma mot sin partner så länge det inte är oftare än ”en gång per år”. Ekonomiskt är kvinnors löner blott 72 procent jämfört med motsvarande mäns löner, och kvinnor är bannlysta från över 456 yrken, som tåg- och bussförare, brandmän eller skeppsmekaniker. I arbetet utstår de diskriminering, trakasserier och ren och skär sexism – men såklart hyllas de alla av cheferna på 8 mars.
Och nu blir det ryska samhället än mer religiöst. Den ryska kyrkan, en av de mest reaktionära i världen, har ett stort inflytande på president Putin, regeringen och särskilt Utbildningsdepartementet. Förra veckan beordrade utbildningsdepartementet att ämnet ”Bilda familj” ska läras ut i skolan med material skrivna av munkar och nunnor. De baserar sina verk på 1500-talsmunken Silvesters skrifter, som råder män att ”det är dåligt om kvinnan är herrelös, ärerörig eller talar med vargar”, även om dagens version utelämnar vargarna. Mannen är intelligentare och kvinnan är understående mannen är budskapet.

Än värre: En av kurserna kallas ”oskuldens vetenskap”, som baserar sig på 1800-talets rasistiska teori om telegony, som adopterades av nazisterna och stöds av nuvarande utbildningsdepartementet, vilken innebär att kvinnans livmoder har ett minne och att nyfödda bär drag av kvinnans alla tidigare partners.
Det är därför inte förvånande att kvinnor, särskilt de unga, blir allt argare och börjar organisera sig för att försvara sina rättigheter. Det är inte längre möjligt, med internet och de sociala nätverken som tillåter kvinnor över hela världen att diskutera och dela sin ilska samt utveckla metoder för att kämpa mot förtrycket, för den ryska regeringen uppbackad av kyrkan att stoppa kvinnornas intåg. Därför var konferensen så viktig, eftersom när den ryska kvinnorörelsen börjar utvecklas är det viktigt att den har ett vänsterperspektiv.

Svetlana Kushtalova öppnade kon­ferensen med en överblick av de olika protester som kvinnor för närvarande deltar i världen över – alltifrån ilskan mot Trump i USA till försvar av och kamp för aborträttigheter i Irland och Polen. En annan talare, Irina, berättade briljant om de enorma vinningar som Oktoberrevolutionen innebar för kvinnor, som rösträtt och lika lön, aborträtt och rätt till skilsmässa utan att behöva mannens tillstånd, med mera. Tyvärr var många av dessa framsteg de första offren för den stalinistiska kontrarevolutionen.
Andra talare beskrev de kampanjer som för närvarande utvecklas för att försvara kvinnors rättigheter på landets största universitet och bland migrantkvinnor. Det påpekades hur viktigt det är att undvika splittring i motståndskampen och att lyfta frågor som höjd minimilön till 300 rubel i timmen (42 kronor) för att knyta till sig arbetarkvinnor i en bredare kampanj och lägga grunden för en enad kamp från arbetarklassen.
Marta Khromova avrundade konferensen med att lägga fram planer för kommande aktioner, bland annat fortsättningen på ”300 rubel i timmen”-kampanjen och förberedelserna för en effektiv och enad – om än illegal – demonstration på Internationella kvinnodagen den 8 mars. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!