S inför elitsatsningar i Luleås grundskolor

2011-04-13 15:40:08


Johanna Evans, ersättande gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige i Luleå.

Under kommunfullmäktigemötet i Luleå, måndagen den 28 mars, röstade den socialdemokratiska kommunledningen tillsammans med M, FP, C, KD, MP och Landsbygdspartiet Oberoende (LBO) igenom en motion för spetsutbildningar i grundskolan.
Endast Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Vänsterpartiet (V) röstade emot motionen.

Motionen lades fram av två folkpartister, Thomas Olofsson och Johan Landström, för att inrätta spetsutbildning för högpresterande elever i grundskolan. Folkpartisterna byggde sin motion på argumentet att ”begåva­de elever får då möjlighet att läsa en mer krävande utbildning och fördjupa sig inom ett ämne och snabbare bli klar med sin gymnasieexamen”.
Spetsutbildningen ska införas på prov i högstadieklasser med matematik och naturvetenskapliga ämnen.

Johanna Evens från RS kritiserade förslaget.
– Detta handlar om att ännu tidigare sålla agnarna från vetet. Inte minst då inträdesprov kommer att krävas för att antas till elitklassen, så även om det finns ett intresse hos en elev så blir denna bara antagen om resultaten på antagningsproven är tillräckligt höga.
Det som behövs är färre elever per klass och högre lärartäthet. Först då kan utbildningen anpassas efter varje elevs be­hov.
Carolina Löf
Kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!