S-MP slaktar biståndsbudgeten

2015-10-28 09:49:01

foto: Miljöpartiet de gröna, Flickr CC
Regeringen ställer utsatta människor mot varandra när flyktingmottagandet ska finansieras genom att plocka pengar ur biståndsbudgeten.

Regeringen ställer utsatta människor emot varandra genom att plocka pengar ur biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagandet. S-MP-regeringen går längre än den förra Alliansregeringen med denna urholkning av utlandsbiståndet när uppemot 60 procent av budgeten kan komma att avräknas.

Idag tas en femtedel, 8 av 40 miljarder kronor, av biståndsbudgeten till flyktingmottagande i Sverige.  Det är Magdalena Anderssons (S) Finansdepartementet som nu föreslår att utlandsbiståndet ska slaktas ytterligare i den kommande budgeten.

Utrikesdepartementets (UD) konsekvensbeskrivning lyder enligt Sveriges Radio den 21 oktober: ”Barn i fattiga länder får avbryta sin skolgång. Fler mammor kan komma att avlida till följd av förlossningar. Skyddet av skogar, hav och andra ekosystem försvagas.”

UD varnar också för att Sverige genom att urholka biståndet ytterligare därmed sätter en standard för andra länder, vilket kommer att få förödande konsekvenser för behövande människor i den fattigaste delen av världen. Världens fattigaste ska alltså tvingas betala för att världens rika länder vägrar att ta ansvar och bidra med stöd till flyktingar.

I september varnade FN:s livsmedelsprogram World Food Programme för att man skulle tvingas skära ner på matransonerna till flyktingar från Syrienkriget i de närliggande flyktinglägren med en tredjedel. Anledningen är just att det utlovade biståndet från den rika delen av världen hade uteblivit. Motsvarande 2 miljarder kronor till november månad hade behövts för att undvika ytterligare nedskärningar i livsmedelsprogrammet.

Regeringens splittringspolitik, som ställer utsatta grupper emot varandra, ger vatten på SD:s kvarn. SD påstår att färre flyktingar till Sverige frigör resurser till att hjälpa flyktingar i andra länder, även om SD i realiteten inte står för ökade hjälpinsatser i andra länder.

Löfvens mantra är att ”alla ska bidra”. Men faktum är att det är volontärer som på ideell basis i många fall har slitit ut sig för att upprätthålla det svenska flyktingmottagandet. Det är personal i kommunerna, som lärare, socialsekreterare och vårdarbetare, som tvingas gå på knäna när ökande behov kombineras med nedskärningar.

Samtidigt har riks- och kommunpolitiker skyllt på varandra och på andra länder för att själva slippa ta ansvar. De som har råd, rika personer, företag och rika kommuner, har inte behövt bidra överhuvudtaget. 

De fyra svenska storbankerna går mot ett rekordår med 100 miljarder kronor i vinst – varav majoriteten av beloppet kommer att delas ut till ett fåtal rika aktieägare. 40 procent av storbankernas vinster skulle täcka statens alla utgifter för flyktingmottagning och integration.

Det skulle kosta uppskattningsvis 255 miljarder kronor att förse världens 862 miljoner svältande med mat (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, 2008). Det dubbla beloppet – 510 miljarder kronor – hade behövts för att utrota den globala fattigdomen. Det senare motsvarar en fjärdedel av världens 100 rikaste individers inkomster, enligt biståndsorganisationen Oxfam.

Pengar finns för att hjälpa alla behövande, men inte den politiska viljan hos de styrande. Eftersom regeringen inte är beredd att ta pengarna från där de finns i överflöd – hos superrika, storföretag och bankerna – tänker S och MP nu tvinga världens fattiga att lida ytterligare av ett drakoniskt nedskuret bistånd. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!