(S) och alliansen angriper sjuka

2006-08-15 23:38:51
– Idag pågår en häxjakt på sjuka och arbetslösa. Regeringens mål att halvera kostnaden i sjukförsäkringen handlar inte om att göra folk friska, utan om att ta ifrån dem deras ersättning. Nu föreslår dessutom de borgerliga partierna ytterligare försämringar i A-kassa, sjukförsäkring och föräldraförsäkring, berättar Helena Söderström, lokalvårdare och en av RS kandidater i Luleå.

Orsaken till de höga sjuktalen är de nedskärningar och den ökade press på arbetsplatserna som började under 1990-talet. De senaste åren har 60 miljoner skurits bort på socialförvaltningen och nästa år hotas 70 lärartjänster i skolorna i Luleå. Antalet sjukdagar har fördubblats på tio år, inte bara i Luleå, utan i de flesta av Sveriges kommuner – men även på andra arbetsplatser. Ansvariga var både sossarna med stödpartiet vänsterpartiet, och högeralliansen med bl a folkpartiet, tillsammans med Svenskt Näringsliv.
Luleåpolitiker som Karl Petersen (s) och Leif Wikman (s) säger att sjukskrivningarna är en komplicerad fråga utan enkelt svar.

Borgerligt systemskifte

Sanningen är att den politik som förts i 10-15 år å ena sidan skapat rekordvinster i storföretagen och mångmiljonbonusar för direktörerna – å andra sidan lägre löner, arbetslöshet och sjukskrivningar för miljoner löntagare.
Detta är resultatet av en medveten politik för att riva upp välfärden, något som Persson, Ohly och Reinfeldt i stort sett varit överens om.
Socialdemokraterna och de övriga etablerade partierna struntade länge i ökningen av sjukskrivningarna. De mänskliga tragedier som långa sjukskrivningar ofta leder till medförde inga åtgärder. Personalen nöttes medvetet hårt. Men 2002 hände plötsligt saker. Sjukfrånvaron var ”för dyr”och skulle halveras, på bara tre år, från 2003 till 2005.

Kämpat med personalen

Pengar skulle sparas. Trots jakten på sjuka har målsättningen havererat. Det är fortfarande nästan dubbelt så många sjukdagar per år idag, jämfört med för tio år sedan.
– Rättvisepartiet Socialisterna har som enda parti visat på sambandet mellan 1990-talets nedskärningar och ökningen av antalet sjukdagar. Vi har kämpat med personalen, till exempel mot privatiseringen av lokalvården och för avskaffande av karensdagen vid vinterkräksjuka inom äldreomsorgen, säger Jonas Brännberg, fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
– När övriga partier skurit ned har vi föreslagit ökad personaltäthet inom vård och skola, barn- och äldreomsorg. Vi vet att ökad personaltäthet både skulle ge större arbetsglädje, högre kvalitet – och minskade utgifter för sjukfrånvaron.
För att bryta med nedskärnings- och EU-politiken krävs masskamp underifrån. Som i Frankrike i våras, då ungdomar och fackföreningar tvingade regeringen att backa. Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett nytt kämpande arbetarparti och kämpande demokratiska fackföreningar.
Rättvisepartiet Socialisterna är det enda partiet i årets val som står för arbetarpolitik och demokratisk socialism.

RS i Luleå

Några av RS kandidater i Luleå:
– Vårt parti kämpar för 17 000 i minimilön och minst 22 000 i slutlön, berättar Katri Törmänen, undersköterska. Vårt parti är också det enda parti som försvarat personalen, t ex genom att stödja protesterna mot karensdagen vid vinterkräksjukaepidemier. Vi kämpar för att fackföreningarna ska vara medlemsstyrda och kämpande.

– Det behövs ett nytt arbetarparti som tar strid mot privatiseringar och nedskärningar, för upprustning och högre löner, menar Göran Thyni, tekniker. Ett parti som styrs av medlemmarna och har en ledning utan privilegier och pampförmåner. En röst på Rättvisepartiet Socialisterna är ett steg på vägen.

RS viktigaste krav för minskad ohälsa:
• Högre personaltäthet
• Bättre rehabilitering, bl a i form av anpassade jobb
• Personalinflytande över schemaläggning och bemanningsgrad.
• Rätt till heltid utan försämrade scheman.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!