S vill utvisa 80 000 flyktingar i år

2016-02-03 13:02:59


Kontrarevolutionen i Sverige syns framförallt på den fruktansvärt inhumana flyktingpolitik som råder och som bara blir värre.

Regeringen förbereder för massutvisningar av flyktingar. 80 000 flyktingar hotas av utvisning i år.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uppgav till Dagens Industri den 27 januari att det skulle röra sig om mellan 60 000 och 80 000 personer i år, vilket motsvarar ungefär hälften av dem som sökte asyl förra året.

Den så kallade rättsäkerhet som Sverige har stoltserat med är bortblåst med det här påståendet. Ygeman sätter ett antal på de som ska utvisas, utan att ha prövat asylrätten för de människor som har flytt. Att utvisa 80 000 människor motsvarar 220 personer om dagen. Gränspolisen kommenterade direkt att deras styrkor behöver utökas från 1 000 till 2 000 anställda. Ygeman kommenterade också att han inte vet hur mycket massutvisningarna skulle kosta.

Syftet är detsamma som id-kontrollerna, tidsbegränsade upphållstillstånd och inskränkt rätt att återförena familjer – att människor som flyr från diktaturer och krigshärdar ska förstå att de inte är välkomna.

S-MP-regeringen har gjort en helomvändning. I höstas demonstrerade 10 000-tals under parollen ”Refugees welcome” med miljöpartister och socialdemokrater bland talarna. Nu är det totalstopp som gäller. EU följer samma linje. Under hösten pågick diskussioner inom EU bakom stängda dörrar om planer på att utvisa 400 000 flyktingar från EU.

Det finns pengar och resurser i Sverige. Men medan banker och storföretag fortsätter att göra mångmiljardvinster som går till de redan rika sätter etablissemangets politiker fokus på de som flyr.

Helgens rasistiska attacker i Stockholm är inte en isolerad händelse. Riksdagspartierna och borgerlig media har gett rasisterna ”rätt” och de har fått en blodad tand. Det är också därför SD har vuxit i opinionen under de senaste månaderna.

Det som behövs är en massrörelse och potentialen finns för det. Under hösten gjorde asylaktivister tillsammans med människor som ville visa sin solidaritet med flyktingar det som myndigheterna inte gjorde. Runt om i landet hjälptes nyanlända på centralstationer många gånger med egna ekonomiska medel.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta kämpa under året mot det här tillsammans med alla som är beredda att kämpa. Det behövs en politisk rörelse för gemensam kamp mot rasismen, men även mot högerpolitiken som är den verkliga orsaken till bostadsbrist, arbetslöshet och nedrustad välfärd. Utvisningarna är en del av högerpolitiken. Behovet av ett arbetarparti som verkar för majoritetens intresse har aldrig varit tydligare när S idag driver politik som inte bara går de rikas ärenden, utan också göder rasisterna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!