”Så mycket död i Afghanistan”

2018-05-23 10:29:59

foto: Natalia Medina
Nawroz flydde till Sverige med sin lillebror, men får inte stanna.

Nawroz fick för några månader sedan sitt tredje avslag. Han kom till Sverige från Afghanistan med sin lillebror 2015; hans storebror var redan här. Båda hans bröder, 12 och 22 år gamla, har blivit beviljade uppehållstillstånd. Just nu flyttar Nawroz runt hos sina vänner – en vecka hos någon, nästa hos någon annan.

När Nawroz var liten mördades hans pappa av talibaner i Afghanistan. Efter mordet på pappan flydde han tillsammans med sina båda bröder och sin mor till Pakistan. Strax därefter gick även deras mamma bort.
En dag försvann plötsligt storebrodern, och Nawroz och hans lillebror Mustafa var ensamma utan släktingar och papper i Pakistan. De hamnade på barnhem tills de blev utvisade tillbaka till Afghanistan. För att få mat och husrum åt sig själv och lillebrodern Mustafa arbetade Nawroz, då fortfarande omyndig, med att sälja frukt och grönsaker, men mannen han arbetade för slog honom.  

En av de som köpte frukt av Nawroz blev hans vän och av honom fick han hjälp att hitta sin storebror via nätet. Hans storebror hade flytt till Sverige och fått uppehållstillstånd. 2015 flydde Nawroz och Mustafa till sin storebror. Lillebrodern fick uppehållstillstånd, men Nawroz, som nu är 20 år, har fått sitt tredje avslag på sin asylansökan.
– Det är konstigt att mina bröder har fått uppehållstillstånd, men inte jag. Jag har inte någon familj i Afghanistan. Jag har två bröder i Sverige, jag kan inte lämna dem. Jag har varit som pappa och mamma för min lillebror, jag har alltid försökt att hjälpa honom. Jag kan inte lämna honom nu.  

Nawroz berättar att han i Sverige fick ett nytt liv. Han hade fullt upp med skola, träning och nya vänner.
– Jag kan inte jobba, jag kan inte söka till gymnasiet. Jag vet inte vad jag ska göra.
– Förut var jag jättestark. Jag var fotbollstränare, men nu tänker jag bara på att jag måste skaffa mat och ett hem. De jag tränade hör av sig och frågar när jag ska komma tillbaka, men det är inte som förut.
Nawroz konverterade till kristendom när han kom till Sverige. Nu riskerar han även att förföljas på grund av sin tro.
– Det är så mycket död i Afghanistan. Det är mitt liv och jag måste bestämma själv om jag är kristen, muslim eller jude. De kan inte bestämma. Jag vill inte åka tillbaka till Afghanistan och låta talibanerna döda mig. Det är bättre att dö i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!