Så planerar fastighetshajarna att plundra hyresgästerna

2017-05-31 18:04:44

foto: Arne Johansson
Bolag som D. Carnegie & Co vill tjäna snabba pengar på nya projekt och renovräkningar, med stora hyreshöjningar som följd.

Hyresgäster i Stockholmsregionens miljonprogramsområden upprörs över D. Carnegie & Co:s hyreshöjningar på 54 procent i de lägenheter i till exempel Husby som snabbrenoveras när någon flyttat ut eller går med på en frivillig renovering.

Snabbt uppskruvade bruks- värdehyror i hela det närliggande fastighetsbeståndet är också vad D. Carnegie tar sikte på. Bolaget, som äger drygt 16 000 lägenheter i Stockholm och andra orter inom pendlingsavstånd från huvudstadens glödheta bostadsmarknad, har köpts upp av världens största riskkapitaljätte Black­stone. Fokus ligger nu på en extrem förtätning av redan mycket tätt bebyggda miljonprogramsområden.
Många husbybor har den senaste veckan fått upp ögonen för Svenska Bostäders och D. Carnegies gemensamma planer på nybyggnation av cirka 600 lägenheter i deras redan mycket tätt bebyggda stadsdel.
Förutom att de vill bygga nya hus på samtliga parkeringshus i stadsdelen är den tilltänkta kronan på verket två inklämda skyskrapor på 19 respektive 16 våningar som kommer att ge Husbys profil en glimt av miljöerna runt Blackstones kontor på Manhattan.
Så klart kräver den extrema bostadsbristen att det byggs i stor skala.

Men om någon tvivlar på att Black­stones syfte är något annat än att tjäna ännu mer pengar på hyresgästernas bekostnad så kan vi nu hänvisa alla tvivlare till det föredrag som D. Carnegies vd Ulf Nilsson nyss höll på Svenska Dagbladet Börsplus bostadsdag den 22 mars.
– Det är väldigt lönsamt att investera i de här gamla husen som vi har köpt förhållandevis billigt, slog han fast.
Efter att först ha konstaterat hur alla fastighetsägare har kunnat känna sig trygga med minst dubbelt så höga hyreshöjningar som konsumentprisindex, har D. Carnegie tack vare sin metod för snabbrenoveringar av lägenheter när någon flyttat ut kunnat höja sina hyresintäkter i nästan fem gånger högre takt än de genomsnittliga hyreshöjningarna. D. Carnegies driftsnetto har på ett år ökat med hela 13 procent, tack vare sänkta kostnader för sina ”industriella” snabbrenoveringar och samtidigt minskade kostnader för underhåll!
De gamla husen kan också trots en mycket snabb och ofta slarvigt utförd renovering ”se ut som nya” med nya fasader, nya tvättstugor och de nya utemiljöer som Boverket subventionerar samt nya stenskivor i köken, rostfria kylskåp och nya disk- och tvättmaskiner.
Men det är bara början.
Ulf Nilsson lade stor vikt vid att förklara för alla investerare hur de nybyggnationer som nu planeras genom förtätning kommer att höja hyrorna ytterligare även på de gamla husen.
Enligt Ulf Nilsson brukar D. Carnegie presentera två förslag till kommunerna när det gäller förtätningar.
– Ett som är traditionellt och ett som är litet roligare med höga höjder och så där. Och nästan alltid går dom igång på det större.
Han nämnde också som ett exempel på möjligheterna att tjäna pengar på förtätningar att D. Carnegie i Jordbro har talat om att bygga 600 nya lägenheter, men att det kan bli väldigt många fler då arkitektbyråer som ombetts rita på förslag har föreslagit att det där kan byggas 3 000 fler lägenheter på D. Carnegies mark.

D. Carnegie, som är Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag, har hittills varit en extremt god affär för sina investerare på Nasdaqbörsens Mid Cap, som på de tre åren 2014-2016 har fått se värdet på sina befintliga fastigheter öka med 5 219 miljoner kronor, efter investeringar på 1 695 miljoner.
”Lägg aktien i byrålådan och titta på den igen om tre år, sannolikheten är hög att den har dubblats”, lyder ett omdöme från Dagens Industri som spår dubblat substansvärde. Svenska Dagbladet Börsplus är mer försiktig och varnar för att ett köp i D. Carnegie ”förutsätter en icke-pessimistisk syn på svensk integration och social sammanhållning. Hela affärsmodellen kantrar om läget ständigt försämras i landets socialt utsatta områden”.
Frågan är när en sovande hyresgäströrelse ska vakna? Att läget i landets utsatta områden verkligen kommer att försämras med hyreshöjningar i denna takt är givet. När de privatkapitalistiska fastighetsspekulanterna bakom två Nasdaqnoterade bolag som D. Carnegie och Victoria Park tar över taktpinnen från allmännyttan när det gäller både en renovering av miljonprogrammet och nybyggnationerna av flerfamiljshus i Sveriges tillväxtcentra innebär detta en katastrofal fattigdomsfälla för lågavlönade hyresgäster.
Det måste bli ett slut på den bostadspolitik som på varje punkt premierar bankerna, byggherrarna, bostadsmarknadens spekulanter och de som har råd att äga.
Allt detta är frågor som Norra Järva Stadsdelsråd även kommer att lyfta under sommarens utställning av bostadsaktivism på konsthallen Index i centrala Stockholm.

Rättvisepartiet Socialisterna argumenterar för att kampen mot vinster i välfärden även måste gälla våra bostäder, enligt hyresgäströrelsens gamla motto att bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara.
Den omättliga spekulation som i dag sker i den nya bostadskrisens Sverige är starka argument för att såväl banker och byggbolag som flerfamiljshus ska ägas av samhället eller bostadskooperativ.
En annan oerhört viktig fråga som totalt negligeras av ägare som Blackstone och som helt har tappats bort i den svenska bostadskrisen är de mycket strikta krav på alla fastigheters omvandling till passivhus enligt en demokratiskt utarbetad plan för byggande och renoveringar som måste krävas av klimatskäl. .


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!