Sälj inte ut simhallen!

2011-03-16 16:26:15
Den borgerliga alliansen är fast besluten att sälja ut så mycket som möjligt i syfte att öka klyftorna. Nu ska Högdalens simhall och tre andra simhallar säljas, trots att det redan har misslyckats en gång.

Redan 2007 ville alliansen i Stockholms Stadshus privatisera Högdalens simhall. Den gången fick de backa efter att förvaltningen gett förslaget bakläxa, då det visade sig att det skulle bli dyrare med privat än med kommunal drift! Men att lära av sina misstag är uppenbarligen inte något som ligger för alliansen i Stadshuset. I slutet av februari kom beskedet att fyra av Stockholm stads fjorton simhallar ska privatiseras, däri­bland den i Högdalen. Ett skäl till att försöka sälja den på nytt är att Högdalens simhall nyligen har genomgått en renovering och upputsning för åtskilliga miljoner. Den som köper den får alltså en nyrenoverad och fräsch simhall med gym, som dessut­om är populär bland de boende i Högdalen med omnejd.

Förslaget handlar inte om att förbättra servicen i Högdalen el­ler någon annanstans. Simhallen är i bra skick nu, det erbjuds gymträning med instruktör, och det finns diverse gruppträningar av olika slag. Det är heller inte någon bra affär för staden. Nyligen har miljontals skattekronor investerats i renovering, nu ska alltså ett privat företag få göra vinst på detta. Någon satsning på folkhälsan är det definitivt in­te. Ett privat företag strävar alltid efter att göra vinst. Det innebär stor risk för höjda priser, så att färre har råd med den motion som erbjuds. Privatisering är en principsak, de borgerliga politikerna vill sälja allt som kan säljas av fundamentalistiska skäl. Den tidigare privatiseringen av Vantörs hemtjänst var t o m olaglig enligt en dom i kammarrätten, priset var alldeles för lågt. Den borgerliga politiken för förorter­na består i att rea ut all service till lägstbjudande.

Nu krävs protester! Det är nödvändigt, privatiseringarna kommer att fortsätta tills de stoppas. Det går att tvinga politikerna att backa, vilket visades nyligen. Förslaget om att halvera före­ningsstödet till idrottsföreningar i Stockholm drogs tillbaka efter häftiga protester från i stort sett alla idrottsföreningar. Det ansvariga borgarrådet Regina Kevius åkte på en prestigeförlust då, nu är det dags för en till. Vi uppmanar alla att protestera, kom på torgmöte i Högdalens centrum på lördag den 19 mars kl 11.30-14.00! Rädda simhallen!
Johan Sand

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!