Efter skottlossning utanför bostadshus i Rågsved i södra Stockholm samlade nätverket Rågsvedspäron den 14 januari till manifestation på torget och möte i Folkets Hus. Omkring 80 personer trotsade kylan för att diskutera trygghet i Rågsved.
På torget berättade Lina Westerlund från föräldranätverket Rågsvedspäron om bakgrunden. Hon citerade hur en mamma hade beskrivit skottlossningen på Sköllerstagatan den 1 januari:
”Kulorna gick in i ett fönster inte mer än 100 meter bort och hylsor hittades utanför. Jag tog min fem månaders dotter och satt på golvet under fönstret för jag visste inte om de skulle komma körandes och dra av en skottsalva till…”
Manifestationen samlades kring parollerna:
- Aldrig mer skottlossning bland våra hus.
- För satsningar på skola, kultur och föreningsliv.
- Samverkan för ett tryggt Råg-sved för alla.
På torget talade Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad, som ville förstärka polisen. Ulf Walther, ordförande i stadsdelnämnden för Enskede-Årsta-Vantör, talade också om nämndens verksamhet i Rågsved. Per-Åke Westerlund, Rättvisepartiet Socialisterna, tog i sin appell upp vad som leder till otrygghet – nedrustningen av offentlig service, inte minst skolan, hyrorna och bostadsbristen, rasism och diskriminering, men också kriminalitet och droger. Grunden är den orättvisa högerpolitiken. Med exempel från Husby uppmanade han till fortsatta möten för att sätta press på bostadsbolag, politiker och myndigheter.
På mötet redogjorde Leif Rönngren för Folkets hus omfattande verksamhet: Läxläsning, nattvandring, hjälp att förstå och överklaga myndigheters beslut, stöd till boxningsklubben med mera. Även polisen deltog och svarade på frågor. Skottlossningen är fortfarande ett ouppklarat brott. Andra föreningar och kommunal verksamhet i området presenterades.
Abdullahi Mohyaddin, vice ordförande för Somaliska Föreningen, var en av deltagarna:
– Jag hörde själv skotten på nyårsdagen. Det är mycket viktigt att vi samlas så här för att försvara tryggheten i Rågsved. Vi behöver formulera krav och dämpa oron.
Lina Westerlund från arrangörerna kommenterade efteråt:
– Själva skottlossningen är förstås en polisiär fråga, men vi tänkte att någonting måste vi väl ändå kunna göra! Vi tänkte att det säkert redan görs en massa bra saker och att det vill vi lyfta fram och samlas kring.
– Med manifestationen på torget ville vi markera mot den skottlossning som ägde rum bland våra bostadshus att det är fan inte okej! Men vi ville också sända ut ett positivt budskap till oss själva och alla boende i området genom att samla alla goda krafter som på olika sätt jobbar för trygghet och gemenskap.
– Det öppna mötet gav en möjlighet till oss boende att ställa frågor till såväl polis som politiker, men var viktigt också för kontakten mellan oss boende och verksamma i området. Genom ökad samverkan och stärkt gemenskap har vi en god grund att stå på för att tillsammans möta orättvisor och skapa trygghet nu och framöver! ■