Sänkta bidrag till funktionsnedsatta

2013-08-09 09:39:06
En regeringsutredning har kommit fram till att man drastiskt borde sänka ersättningen för gymnasieelever med funktionsnedsättning, detta för att stimulera jobbsökande och minska risken för ”livslångt bidragsberoende”. Förslaget skulle i dagsläget drabba cirka 5 800 studenter på gymnasienivå i åldern 19-29 år, som skulle få sin ersättning sänkt med upp till 66 000 kronor om året.

Förslaget är ett tydligt led i regeringens allt mer verklighetsfrånvända arbetsmarknadspolitik som går ut på att skyffla över ansvaret för icke-existerande jobb på de arbetslösa och de som studerar snarare än att själva komma med en hållbar arbetspolitik. 
Detta är en praktik som bland annat går igen i de nya reglerna för a-kassan som säger att arbetslösa ska tvingas lämna in redovisningar av sökta jobb för att inte bli av med sin a-kassa.

För fem år sedan visade en arbetskraftsundersökning att sysselsättningsgraden för personer med funktionsnedsättningar var så låg som 50 procent, och idag är den nere på 44 procent. Samtidigt visar forskning från Örebro Universitet att personer med psykiska funktionsnedsättningar som vill arbeta stöter på stora hinder i form av bristande stödinsatser och rehabilitering. 
Men medan man plötsligt och drastiskt vill skära ner på personers försörjning säger Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till Dagens Nyheter att personer med funktionshinders möjligheter till arbete måste öka, men att regeringens arbete innebär ”en omställning som kommer att ske med små steg.”
Utredaren Lars Franzén motiverar förslaget bland annat med att ifrågasätta varför en gymnasieelev med funktionedsättning ska ha mer fickpengar än en elev utan nedsättning. 
Men han nämner inget om det faktum att livssituationen i regel skiljer sig radikalt mellan en 17-åring som bor hemma och inom kort ska bege sig ut i arbetslivet eller vidare-studier och en 26-åring med eget boende och kanske till och med egen familj som på grund av sin nedsättning tvingats förlänga sina gymnasiestudier och sedan i bästa fall få börja konkurrera på en arbetsmarknad där hen tillhör en grupp med 56-procentig arbetslöshet. 

Thomas Jansson, ordförande för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning sågar regeringens argument genom att slå fast att man inte kan söka jobb som inte finns.

Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!