Sannfinländarna utanför regeringen?

2011-05-18 13:22:12
Igår startade de verkliga regeringsförhandlingarna i Finland. Men redan förra veckan meddelade Sannfinländarnas partiledare Timo Soini att partiet inte kommer att vara en del av en regering under Samlingspartiets (Moderaternas) ledning.

Orsaken sägs vara Samlingspartiets och Socialdemokraternas uppgörelse om fortsatt stöd till EU:s krisfonder och till Portugal. Eftersom Centerpartiet tidigare har meddelat att de fortsätter att ge stöd till räddningsaktionen finns det nu en majoritet i den finska riksdagen i frågan.

Samlingspartiet och Social­demokraterna hävdar att de nu ställer hårdare ”krav” för sitt deltagande i stödpaketet till Portugal och EU:s krisfonder, men enligt EU är förändringarna marginella.
Finland kräver nu EU-övergripande ”bank- och transaktionsskatter”, men det är inte ett villkor för att stödja räddningpaketen. Samtidigt väntas Finlands andel i krisfonderna mer än fördubblas till 17 miljarder euro (150 miljarder kronor) i samband med EU-förhandlingarna denna vecka. Detta gäller alltså både EU:s temporära krisfond, från vilka till exempel Grekland, Irland och Portugal har sökt stöd, och den permanenta fond som ska upprättas.

Efter att Sannfinländarna hoppat av regeringsförhandlingarna har Samlingspartiet, som redan har Socialdemokraterna med sig, bjudit in De gröna, Svenska Folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna (Kd) till förhandling­ar. Alla tre har en tradition av att vara lydiga regeringsuppbacka­re men efter vårens katastrofval, efter att ha suttit i regeringsställning, har De gröna nu ställt villkor för att delta i regeringen: höjd grundtrygghet (försörjningsstöd), inga fler tillstånd att bygga kärnkraftverk och att ni­vån på naturskyddet höjs i Finland.

Att även Vänsterförbundet är berett att delta i en regering ledd av Samlingspartiet visar på det politiska vakuumet till vänster. Oavsett sammanställning kommer den nya regeringen att vara en kris- och nedskärningsregering.
Kapitalismens djupa kris och den relativt omfattande arbetarkampen i Finland ger stora förut-sättningar för en antikapitalistisk arbetarpolitik.
Ett arbetarparti som gav fullt stöd till arbetarnas kamp, till exempel PRO-strejken, och som skoningslöst avslöjade de rikas rofferi, allt osäkrare jobb och ökade klassklyftor skulle få stort gensvar. Mot EU-politiken som bara gynnar de rika behövs ett socialistiskt program, som ger fullt stöd och solidaritet till arbetarnas kamp i Finland, Portugal och Grekland, och som kräver ett förstatligande av de finans­institutioner som med sin hämningslösa spekulation har orsakat krisen.
För genuina socialister i Finland måste de första stegen tas för att utforma ett socialistiskt svar på den politiska och ekonomiska krisen, och samla de förs-ta styrkorna som vill kämpa runt omkring ett sådant program.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!