SD – rasistparti nu som då

2015-04-15 13:49:08

foto: Offensiv
En av SD:s rasistiska marscher under 1990-talet. Det var vid den här tiden rasisten Jimmie Åkesson gick med.

Det pågår vårstädning inom Sverigedemokraterna. På en del medier och på partiledningen låter det som att det är rasismen som städas ut, men det är snarare som någon satiriskt beskrev det ”Ursäkta röran – vi normaliserar rasismen”.

Om nu Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson påstår att de utesluter rasismen, vad gjordes när SD år 2012 proklamerade ”nolltolerans mot rasism”? Eller år 2013 när Patrik Ehn (gruppledare för SD i Göteborg) uteslöts på grund av flera kontakter med nazister, eller år 2014 när en rad medlemmar, däribland sex kommunpolitiker, fick avgå efter att Researchgruppen avslöjat omfattande rasistiskt näthat? 

Redan för ett år sedan var antalet som hade uteslutits ur SD se-dan inträdet i riksdagen år 2010 hela 60 personer. Nu förbereds det för uteslutning av drygt 20 till, med ungdomsförbundets ledare Gustaf Kasselstrand och Stockholmsledaren William Hahne i spetsen.

SD är ett rasistiskt parti – därför attraherar det rasister. Hur många gånger partiledningen än försöker genomföra samma trick, att nollställa och påstå sig börja om från scratch, kommer det bara att producera nya rasister.

Kasselstrand med flera vill betona att det handlar om makt. Även Dagens Nyheter bekräftar bilden av
att Mattias Karlsson inte tolererar någon konkurrens på toppen och vill detaljstyra allt på riksdagskontoret, vilket nu har lett till att flera tjänstemän har sagt upp sig.

Samtidigt finns det en falang inom SD, varav en del nu utesluts, som länge har gått emot ansiktslyftningen som att ändra den politiska etiketten från nationalistisk till socialkonservativ och som sällar sig till den nyfascistiska rörelse som kallar sig ”identitärer”. 

Mathias Wåg från Researchgruppen skriver i Aftonbladet: ”Sverige har en liten men livaktig identitär rörelse, som internationellt spelat en stor roll. Tankesmedjan och bloggportalen Motpol har lyckats samla flera veteraner från vitmaktrörelsen och utrensade toppnamn från Sverigedemokraterna under sitt paraply.”

Rörelsen har ett bokförlag, Aktros, och får finansiering genom ett eget gruvbolag Wiking mineral. Nordisk Ungdom är den mest utåtriktade delen av rörelsen.

Den antirasistiska tidskriften Ex-po har avslöjat att SD:s Mattias Karlsson vände sig till dem för att få fram bevis mot dessa nyfascister. Expo nekade och skriver att mycket av de bevis som Karlsson nu presenterar kan användas mot hans eget gäng. 

SD-ledningens egen pressekreterare Henrik Vinge har haft samröre med såväl det italienska partiet La Destra som Nordisk Ungdom. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som fick sitta kvar trots järnrörsskandalen, organiserade ett möte för Anti-islameringsfonden år 2009 där högerextremisten Alan Lake talade.

År 2010 deltog Ekeroth på ett möte i Tyskland med flera högerextrema, bland andra affärsmannen Patrik Brinkman från Wiking Mineral.

Utöver sådana kopplingar till just den delen av den bruna ådran finns det otaliga utfall av rasism från
bägge falangerna i SD. I mars 2009 avslöjade Sveriges Radios program Kaliber inspelningar där Jimmie Åkesson sjunger med i nazistiska och rasistiska sånger. 

Vi ska inte glömma att Jimmie Åkesson blev medlem i SD på 1990-talet när de nazistiska kopplingarna var tydliga och allmänt kända. Till exempel poserade Björn Söder inför valet år 1998 tillsammans med nazisten Frank Schönhuber. 

Björn Söder är numera andre vice talman i riksdagen. Bara några månader har gått sedan skandalen kring hans uttalanden om att judar och samer inte är riktiga svenskar.

Det finns mängder med exempel. Arbetarbladet undersökte förtroendevalda SD:are i Gävleborg och Norduppland som har Facebooksidor och kom fram till att drygt hälften gillar sidor som har rasistiskt innehåll eller sprider länkar från hatsajter. Expressen och Researchgruppen avslöjar nu rasister i sin stora granskning av 6 000 nämndemän.

Det sanna SD visades under regeringskrisen i december. I varje kris kommer SD att visa sitt rätta ansikte, som de gjorde i det 30 minuter långa direktsända talet på presskonferensen då de hade fällt regeringens budget i december. 30 minuter av hets mot flyktingar och invandrare. De menar att alla frågor beror på och löses med flyktingpolitiken – och detta är rasism.

Sverigedemokraterna fick sitt hittills största stöd, 13,9 procent, i Sifos väljarbarometer från mars 2015. Var femte man och var tolfte kvinna uppgav att de stödjer SD. Bland arbetare var det 19,5 procent och inom LO 23 procent.

Situationen är dock polariserad. Det finns fortfarande en stark antirasism och solidaritet, till exempel med EU-medborgare. Försöken att starta upp den islamfientliga rörelsen Pegida i Sverige har blivit ett totalt fiasko.

Hade det funnits en betydande opposition till vänster som tagit upp om de skenande klassorättvisorna och som hade mobiliserat till kamp hade stödet för SD dalat, då fler hade blivit medvetna om SD:s högerpolitik och fått ett alternativ till den rasistiska återvändsgränden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!