SD stoppades i Göteborg

2014-06-18 11:44:47
Tusentals antirasister slöt upp för att protestera mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när hans EU-valturné anlände till Göteborg.

Efter två timmars protester gav rasisterna upp och en besviken Jimmie Åkesson lämnade Götaplatsen till folkets jubel och applåder, tätt följt av sina partifunktionärer.
– Så här är det alltid i Göteborg, kommenterade Jimmie Åkesson till GP.
Så snart det stod klart att SD skulle anlända till Göteborg började antirasister att mobilisera. Studenter mot Rasism, Ung vänster och ”Vänd rasismen ryggen” mobiliserade på sina håll, alla till Götaplatsen.

Redan innan klockan 11.00 hade torget börjat fyllas med antirasister, plakat och banderoller. Sverigedemokraterna hade ett tält på torget där antirasisterna debatterade mot dem.
– Ni är inga sverigevänner, ni vill ställa svenskar mot varandra beroende på varifrån man kommer, sa Rozbeh.
När Jimmie Åkesson anlände möttes han av massiva burop och talkörer som ”Inga gator, inga torg, åt rasister i Göteborg” och ”Inga rasister på våra gator”.
Polisen slog snabbt en ring runt Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar för att beslagta dess megafon. Medlemmar skyddade megafonbäraren som fortsatte ropa talkörer.
När polisen lyckades ta sig igenom medlemsleden skickades megafonen runt vilket försvårade att den beslagtogs.

Talkörer fortsatte hela tiden. ”Fuck SD ni kan dra, gatan tillhör oss idag”.
20 minuter efter att Jimmie Åkesson anlänt började polisen bli otåliga. Från sidan körde de in med tre polisbussar rakt in i demonstrationen och från andra sidan attackerade de genom att rida in med polishästar rakt in i den fredliga demonstrationen. Antirasisterna förblev disciplinerade och besvarade polisprovokationen med talkörer och armkrokskedjor.
Polisen blev allt våldsammare och ryckte och slet för att få loss antirasisterna som aldrig besvarade polisens våld.
Polisen backade med full fart in med en polisbil i demonstrationen. Folk hoppade undan, men en person hann inte med utan blev påkörd. Han haltade sedan åt sidan.

I demonstrationen fanns ungdomar, barnfamiljer, arbetare som tagit lunch och anställda på konserthuset som kommit ut. Polisen gjorde en ny framryckning, där en polis red omkull en barnvagn och en chockad mamma skällde på polisen som bara avancerade framåt. ”Ta inte med dina barn på sånt här” var den enda kommentaren hon fick höra.
En sambaorkester vände sig mot polisens våld genom att spela, dansa och sjunga ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”.

Polisen spärrade av Götaplatsen och försökte tömma den på folk. Men antirasisterna pressade tillbaka på ena sidan för att återta nästa. Inför nästa framryckning tömde polisen först platsen från press och fotografer.
Fem till sex poliser gav sig på personer en och en, framförallt unga tjejer med invandrarbakgrund som fördes undan och sattes på den regniga asfalten. Det var helt godtyckliga gripanden.
Vad som förenade dem är att de har invandrarbakgrund. Polisen var extremt hårdhänta när de fördes bort och folk protesterade högljutt.

De slumpmässiga omhändertagandena kan inte ses som något annat än att polisen vill skrämma dem inför kommande demonstrationer och öka statistiken i gripanden. I takt med att de grep folk slet de sönder plakat och banderoller.
Trots polisens våld besvarades det aldrig av antirasisterna som höll sig disciplinerade och tryckte tillbaka polisen, som fick upprätta en ny avspärrning. Bit för bit togs Götaplatsen tillbaka.
Klockan 13.00 gav SD upp. De plockade ihop sin fana, sitt tält och en besviken Jimmie Åkesson lämnade Götaplatsen med ett sänkt huvud utan att han fått säga ett ord. Partifunktionärerna lämnade därefter torget.
Detta var en antirasistisk seger som visar att Göteborg står upp mot rasism och för solidaritet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!