SD trappar upp rasisthetsen

2015-10-21 15:07:10

foto: Wikimedia Commons / Frankie Fouganthin
SD hyllas av nazister efter sina senaste utspel – vilket inte är särskilt förvånande med tanke på den politik som de står för.

”Kent gjorde ett starkt intryck, ett mycket starkt intryck.” Det berömmet fick Sverigedemokraternas Kent Ekeroth på den nazistiska bloggen Nyanserat i söndags.

Uppskattningen kom efter Ekeroths tal i Trelleborg, på SD:s manifestation för flyktingstopp. Hans uppmaning ”nu smäller det”, att flyktingboenden ska stoppas med överklaganden, protester och så vidare kan inte ses som något annat än ett stöd till de bränder och attacker som har ägt rum mot flyktingboenden.

Ekeroth vädjade till de mest primitiva känslor när han talade om ”vår undergång… slutet för Sverige som nation”, om ”rätten att bo i ett svenskt Sverige”.

Allt handlade om flyktingarna, som beskrevs som en ”invasion” av kriminella. SD har därmed, som de utlovade i vintras, lagt alla andra frågor åt sidan. Ekeroth är en amatöragitator som vände all uppmärksamhet bort från nedskärningar, ökade klyftor, arbetslöshet och alla andra frågor. Det är rasismens roll – att splittra motståndet mot högerpolitiken.

Det var ingen tillfällighet att han talade i Trelleborg. Här säger sig SD ha ett starkt stöd, inklusive ett av stadens kommunalråd.

Manifestationen hölls bara några dagar efter att Jimmie Åkesson höll presskonferens och fick uttala sig i alla media om att SD:s riksdagsledamöter skulle ut på gator och torg för att kampanja för flyktingstopp.

Men mötet i Trelleborg samlade inte mer än 3-400 personer, trots mobilisering av SD-politiker från hela Skåne och uppbackning från nazistgrupper som Nyanserat och Nationell Framtid, båda med folk från det nedlagda Svenskarnas Parti.

På de flesta andra orter saknar SD gräsrötter och kommer att mötas av motdemonstranter som inte accepterar rasismen. 

Trots SD:s hårda kritik om att ”media ljuger” är det främst genom media som SD:s ”kampanj” kommer att märkas.

Ekeroths tal var enbart hets mot invandrare och flyktingar. Han sade att flyktingar får åka gratis på tåg och får gratis tandvård, trots att det enbart har gällt i några enstaka fall och som om det är därför människor riskerar sina liv för att fly. De enda som har de förmåner han räknade upp är riksdagledamöter.

Han sade också att ”ingenting är bra med invandring” och att ”folk vill leva med folk som är som dem själva”. Han uppmanade till protestmobbar som ”ska göra det jobbigt” för flyktingboenden och moskéer. Han pratade om hur mycket hårdare polisen ska bli ”när vi tar makten”.

SD:s hela politik domineras av parollen om ”ett totalstopp för asylinvandringen”, kryddat med nationalistiska förslag om mer plats för flagga, kung och nationalsång. Det visar tidskriften Expo, som har gått igenom SD:s riksdagsmotioner. Den som vill bli svensk medborgare ska vänta i 10 år och därefter bekräfta sin lojalitet med Sverige.

SD:s motioner i riksdagen innebär att statens bidrag till kommunerna skärs ner från från 94 miljarder kronor till 41 miljarder år 2018, visade en debattartikel i Dagens Samhälle. 

Det skulle motsvara 100 000 kommunala jobb. SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt försökte förneka uppgifterna, men medgav att partiet tror att minskad flyktinginvandring skulle minska statsbidragen till kommunerna med 37,9 miljarder kronor.

Redan nu vill SD ”avskaffa de statliga ersättningarna till kommunerna för mottagande av nyanlända och asylsökande ungdomar”, visar Expos genomgång. Ett sådant beslut skulle innebära att den ökade belastningen i kommunerna skulle mångdubblas, inte minst i Trelleborg. 

SD vill också göra allt stöd till papperslösa straffbart, stoppa statsbidragen till invandrarorganisationer och förbjuda tiggeri. SD vill också inrätta en ny militärpolis.

SD hetsar om flyktingstopp och sprider lögner om att färre flyktingar skulle ge mer pengar till pensionärer och vård. Men trenden av nedskärningar i omsorg och välfärd har funnits i över 20 år, oavsett antalet i flyktingar. Det gäller både i Sverige och i andra länder.

Exempelvis har Expressens Anna Dahlberg pekat på Finland som ett land som nu satsar på att minska antalet flyktingar. Likt SD låtsas Expressen som att Finlands regering därmed kommer att satsa mer på välfärden, något som inte kommer att inträffa. Utbyggd välfärd skapades av facklig kamp, kvinnokamp och rörelser underifrån, och det gäller också idag.

De högerpolitiker som nu vill närma sig SD kommer till ett parti som har ökat sin rasistiska hets och fått en nazistisk svans. Nationell Framtid ”är inte intresserade av att konkurrera med SD”, skrev dess ledare Dennis Ljung på Facebook efter mötet i Trelleborg. Det är också tydligt från Kent Ekeroths tal att SD uppmanar till anonyma mobbar att driva dess politik.

För antirasister, fackligt aktiva och vänstern i bred mening gäller det att fortsätta samla flyktingsoldaritet, mobilisera mot SD och mot den högerpolitik som ger rasisterna utrymme. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!