Seattle blir fristad för aborträtt

Kshama Sawant. Foto: Socialist Alternative

Direkt efter Roe v Wade revs upp av Högsta domstolen tog Kshama Sawant, fullmäktigeledamot i Seattle och medlem i Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA), initiativ till att göra Seattle till en fristad för kvinnor i behov av abort. Nu har det drivits igenom – en mycket viktig seger. Så här säger Kshama i ett uttalande:
– Grattis till alla aktivister som organiserade sig tillsammans med Socialist Alternative och mitt kontor i kommunfullmäktige för att se till att Demokraterna i kommunfullmäktige röstade JA till att göra Seattle till en fristad för aborträttigheter.
– Vi vann detta tack vare de tusentals aktivister och ungdomar i vår stad som beslutsamt protesterade mot den djupt reaktionära och barbariska domen som upphävde Roe v. Wade.
– Genom att vinna denna banbrytande lagstiftning har Seattles arbetare, ungdomar och socialister visat vad det innebär att vara solidariska med arbetarklassen över stads- och statsgränserna. Lagar som kränker grundläggande kroppslig autonomi och kriminaliserar reproduktiv hälsovård är i grunden orättvisa, och vår rörelse kommer inte att tillåta Seattle att vara medskyldiga.

– Lagstiftningen gör Seattle till en fristad för kvinnor och gravida, och deras läkare och andra vårdgivare som utsätts för förföljelse för att de söker och utför aborter. Den förbjuder Seattles polis att arrestera personer, antingen patienter eller vårdgivare, på grundval av utestående häktningsorder, eller på annat sätt hjälpa till med utredningar, som har samband med anti-abortlagar runt om i landet. Låt alla som hotas av drakoniska lagar mot abort komma till Seattle utan att behöva frukta åtal! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!