USA: Var går abortkampen nu?

ISA och ROSA planerar att samordna aborträttskampen under hösten, med protester på internationella aborträttsdagen den 28 september. Foto: Sabrina Gröschke / Flickr CC

Ett huvudtema i diskussionerna kring arbetar- och kvinnokampen runt om i världen på International Socialist Alternatives seminarievecka handlade om avskaffandet av aborträtten i USA i och med att Högsta domstolen avskaffade prejudikatet Roe v Wade i juni.
ISA i USA, Socialist Alternative (SA), mobiliserade allt de kunde för att stoppa beslutet, vilket bland annat resulterade i skolstrejker, demonstrationer med tusentals och 120 nya medlemmar. Men responsen bland övriga kvinno- och vänsterorganisationer var svag.

ELIN GAUFFIN

Kelly Bellin från SA sammanfattade läget:
– Den reaktionära majoriteten i Högsta domstolen hade förberett den här attacken sedan ett år (i och med fallet Dobbs), ändå kom det som en chock för majoriteten av amerikanerna. Demokraterna, Planned Parenthood och kvinnoorganisationen NOW med flera hade inte gjort något för att informera folk och gjorde inget för att mobilisera till kamp. Reaktionärerna inom Republikanerna – den kristna högern – är en minoritet i samhället, men en välorganiserad minoritet. Man kan säga att medan Republikanerna lyckades mobilisera sin bas av väljare misslyckades Demokraterna totalt, de är rädda för sin bas.
– Folk var chockade för att många har röstat på Demokraterna om och om igen just för att de har lovat att säkra aborträtten, vilket de haft otaliga möjligheter att göra under 50 år, men låtit bli. Sen blev folk också riktigt förbannade för att Demokraterna använde Högsta domstolens avskaffande av aborträtten som skäl till att sätta igång en stor pengainsamling.
– Inte ens DSA eller skiktet ring Bernie Sanders med flera gjorde något verkligt försök att försvara Roe. Så fler håller med oss nu om att det behövs ett tredje parti, ett parti för arbetarklassen.

– 5 500 har skrivit på vår protestlista online mot Demokraternas agerande med slutsatsen att det inte går att fortsätta rösta på dem om de gör så här. Av dem har 1 000 skrivit egna förklaringar till sitt ställningstagande. Däremot kommer det ändå att finnas ett stort skikt som röstar på dem igen i mellanårsvalet i höst, eftersom det ändå ses som det minst onda. Den reaktionära majoriteten i Högsta domstolen pratar om att gå vidare med attacker på homosexuellas rätt att gifta sig och överhuvudtaget ha sexuellt umgänge, samt mot preventivmedel.
– Just nu är aborträtten avskaffad i nio delstater med 40 miljoner invånare. Det kommer snart öka till hälften av delstaterna. Men den huvudsakliga prioriteten just nu för Republikanerna är att staterna utan aborträtt ser till att lagar för kontroll av kvinnor kommer till, så som registrering av vilka som verkar söka hjälp och hinder att resa från staten om man har blivit gravid.

Kelly Bellin.

Audrey Cooney från Boston berättade om hur de konkret har organiserat kampen. Direkt när Högsta domstolens planer läckte ut i början på maj mobiliserade Socialist Alternative 1 000 personer i en spontan demonstration och ett stormöte.
Två dagar senare samlades 200 personer som valde en aktionskommitté som skulle förbereda protester på dag X, den dag som Högsta domstolen skulle fatta sitt beslut (man visste inte i förväg vilken dag det skulle bli). Denna dag strejkade flera tusen skolelever och studenter, och man fick även till stånd den enda arbetarstrejken i landet, på Tuffssjukhuset.
Flera andra talare berättade om hur aborträtten inte är fullt ut införd i deras länder och ständigt hotas. Meredith Jacka från Australien sa:
– Under 2019, enligt SPHERE (National Health and Medical Research Councils Center of Research Excellence in Sexual and Reproductive Health for Women in Primary Care), befann sig stora delar av landet i abortöknar.
– 30 procent av människor som kan bli gravida bodde i ett område där inga läkare eller apotekare tillhandahöll medicinska aborttjänster, där siffran steg till hälften bland de som bor i de avlägsna delarna av Australien. Deras forskning visade att ”bara 703 av 34 000 praktiserande läkare är certifierade att leverera MTOP (medicinsk avbrytande av graviditet)”.

Kamrater från Tyskland och Belgien vittnade om hur abort hindras av att man måste träffa läkare för konsultering och ha en veckas betänketid. Doktorn får bevilja abort om den ser att kvinnan är deprimerad (vilket de som tur är gör). Hur det är förbjudet att ”göra reklam” för abort, läkare på katolska sjukhus utför inte abort, tillgången är svårtillgänglig och så vidare.
I Belgien sitter sju partier i regeringen. Ett av dem – Kristdemokraterna – blockerar de andra sex varje år från att rösta igenom en lag som skulle säkra aborträtten helt genom att vägra gå med i regeringen om detta skulle röstas igenom.
Aborträttens avskaffande i världens ledande nation är ett historiskt bakslag som kommer att få allvarliga konsekvenser runt om i världen då det stärker reaktionära krafter. Redan har pandemins effekter under kapitalismen och de skenande matpriserna ökat bördorna på kvinnors axlar.
År 2019 var tre av fyra aborter i Afrika och Latinamerika osäkra. Det är mycket farligt och innebär en brist i vårdsynen på kvinnors kroppar. Dödligheten för kvinnor under födseln var 223,7 per 100 000 i länder som inte har fri abort jämfört med 47,3 i länder som har det.

Men sedan drygt tio år pågår också en växande kvinnokamp som kommer att besvara de reaktionära slagen. En kamp som också har vunnit segrar.
Abort avkriminaliserades i delar av Mexiko 2021, Aotearoa/Nya Zeeland och Argentina 2020, Sydkorea 2019 och Irland 2018. Dessa segrar är resultatet av påtryckningar i och med arbetarklassens etablering.
ISA och ROSA planerar att samordna aborträttskampen under hösten som kommer. Bland annat om att anordna protester på den internationella aborträttsdagen den 28 september. I förlängningen kämpar vi för kapitalismens avskaffande då det nu blivit tydligare än någonsin att inga rättigheter är säkra under kapitalismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!