Seattle i uppror

Polisens terror och kapitalismens plågor har mött en urstark massrörelse i Seattle (Foto: Kelly Kline / Flickr CC).

av Logan Swan, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Lördagen den 30 maj bröt massprotester ut i Seattle med krav på Rättvisa för George Floyd, vilket omedelbart möttes av polisvåld. På bilder och videos kan man se hur små barn och passagerare i fordon pepparsprayades, material som till och med stack ut i sin brutalitet jämfört med tusentals liknande bilder från resten av landet.

Denna brutalitet inspirerade till dygnet-runt ockupationen Capital Hill Organized Protest (CHAZ/CHOP). Med stöd av arbetarklassrepresentanten i kommunfullmäktige, Socialist Alternatives Kshama Sawant, har dessa protester redan lett till viktiga segrar som att driva ut polisen från East Precinct och det historiska beslutet om förbud för polisen att använda kemiska vapen och strypgrepp.
När Seattles borgmästare Jenny Durkan nu har tillkännagett planer på att skicka in polisen för att stänga ned protestzonen är Black Lives Matter-rörelsen i Seattle i ett avgörande ögonblick. Det finns möjligheter att vinna stora segrar, som stora budgetnedskärningar på polisen och beskattning av Amazon och storföretag för att bekämpa gentrifiering. Men det finns också ett behov av att kanalisera den explosiva energin från dessa protester till en varaktig rörelse.
Polisen i Seattle (SPD) har en lång brutal historia med många mord genomförda av poliser. Den 18 juni 2017 svarade två Seattle-poliser på ett samtal angående en inbrottstjuv från Charleena Lyles, en svart gravid 30-åring med tre barn. Poliserna hade vägrat bära elpistoler och sköt istället Charleena sju gånger efter att ha hävdat att hon närmade sig dem med en kniv.
Den 29 april 2020 sände polisen en piket till en anmälan om våld i hemmet. De jagade den obeväpnade svarta 24-åriga Shaun Fuhr in i en gränd och sköt honom i huvudet medan han höll sitt spädbarn i sina armar.
Detta är bakgrunden till SPD:s våldsamma attacker på fredliga demonstranter de senaste veckorna.

De dagliga protesterna i Seattle utvecklades snabbt till en kraftmätning kring SPD:s polisstation East Precinct i Capitol Hill-området, med barrikader och rader av kravallpoliser som attackerar demonstranter med tårgas, pepparspray och andra vapen. Efter en veckas dödläge pressades polisen att överge East Precinct. Denna seger var ett resultat av rörelsens beslutsamhet och av att borgmästaren och polisen hade gått för långt i deras brutala attacker mot demonstranter.
Efter SPD:s reträtt utlyste demonstranterna de sex kvarteren kring polisstationen som en ”autonom zon” under kontroll av rörelsen och fri från polis. Även om detta är en positiv utveckling inser vi också att det inte är hållbart på längre sikt. Socialist Alternative har manat till till demokratiska strukturer och valda ledarskap, att hålla ockupationen fokuserad på att kämpa för rörelsens krav, vidareutveckla rörelsens program och strategi samt att organisera självförsvarskommittéer och utveckla organiseringen av lägret.

Protesterna har ställt många krav, men de tre kraven som har fått störst stöd är: skär polisbudgeten med minst 50 procent och lägg de resurserna på våra lokalsamhällen, lägg ned alla anklagelser mot demonstranter och beskatta Amazon för att stoppa gentrifiering samt för finansiera prisvärda bostäder (Amazon, ett av världens största företag, har sitt huvudkontor i Seattle).
Kshama Sawant lägger nu fram lagstiftning för att minska SPD-budgeten med minst 50 procent, men argumenterar samtidigt för att det inte kommer vara tillräckligt att skära 200 miljoner dollar från polisen för att rusta upp skolor och bostäder, skapa jobb och reparativ rättvisa (ett sätt att hantera brott för att minska skadan på samhället). Vi behöver kämpa för att se till att stora företag, som gör megavinster på fattigdomslöner, tvingas betala för investeringar i vårt samhälle.
Det har varit ett otroligt entusiastiskt bemötande bland demonstranterna för kampanjen för att beskatta Amazon, som återlanserades i januari i år av Socialist Alternative och en koalition av olika organisationer. Seattle har haft en av landets snabbast stigande hyror i mer än ett decennium, samtidigt som färgades arbetarklassamhällen trycks ut ur staden till de södra förorterna.
Att ha en förtroendevald som är står till svars inför arbetare sätter käppar i hjulet för etablissemangets förseningstaktik vad gäller all förändring. Kshama Sawant förde fram förslag om att förbjuda användning och inköp av kemiska vapen för ”kontroll av folkmassor” en vecka efter användningen av tårgas vid East Precinct den 9 juni, och tvingade därmed stadens etablissemang att ta ställning. Över 100 personer ringde in till kommunfullmäktigemötet till stöd för förslaget, vilket gjorde att ett försök till urvattning stoppades. Seattle blev därmed den första staden att införa ett sådant förbud, samt en av de första som förbjöd poliser från att använda stryptag.

Polisfacket (Seattle Police Officers Guild – SPOG) har konsekvent hindrat rättvisa i enskilda fall av polisvåld samt genomförande av några reformer av polisväsendet. 
Under sex års anslutning till Martin Luther King County Labour Council (lokala fackfederationen) har polisen i Seattle dödat minst 23 personer. I alla dessa fall och under den första vågen av Black Lives Matter-kampen, som tvingade etablissemanget till begränsade reformer, kämpade SPD och SPOG intensivt för att försvara polisens straffrihet, var emot bärande av kroppskameror och använde avtalsförhandlingar med staden för att stoppa reformer.
Inspirerade av busschaufförerna i Minneapolis agerande (som vägrade köra poliser eller arresterade demonstranter i sina bussar) samt en trend av arbetaraktivism som har lett till strejker i skolan (#RedforEd), sjukvården, restaurang och besöksnäring har fackföreningar över hela landet ställt sig bakom kravet på rättvisa för George Floyd.
I Seattle och andra städer tog detta sig form av fackliga block som gick med i marscher och protester, för att återskapa förståelsen om arbetarrörelsens historiska uppgift: att förena alla arbetare för att försvara våra klassintressen. Denna strid har tagit sig uttryck kring den konkreta frågan om att utesluta SPOG från fackfederationen.

Socialist Alternative argumenterar för att skära ned på polisen och hävdar att för att avskaffa polisen måste vi avskaffa det kapitalistiska systemet som kräver den som en institution. När vi kämpar för ett socialistiskt samhälle måste vi också kämpa för konkreta reformer som att halvera polisbudgeten och skapa en stark kontroll av polisen av lokalsamhället.
Socialist Alternative i Seattle, tillsammans med kommunfullmäktigeledamot Kshama Sawant, kommer att fortsätta att använda vår position och vår organisation för att kraven från Black Lives Matter ska segra, och föra dem in i arbetarrörelsen och stadshuset. Vi kommer att fortsätta föra fram krav och strategier för att ta kampen framåt och koppla dem till kampen för ett samhälle som är fritt från rasism och förtryck.

Socialist Alternative säger:
• Skär ned polisbudgeten med 50 procent och använd pengarna till social service och utbildning.

• Skapa en demokratiskt vald kommitté från lokalsamhället med full kontroll över polisen, inkluderat strategier samt att anställa och avskeda poliser.
• Lägg ned att anklagelserna mot demonstranter.
• Lämna över polisstationen East Precinct till lokalsamhället – skapa ett center för reparativ rättvisa.
• Beskatta Amazon för att finansiera gröna jobb med fackliga rättigheter och kommunala bostäder.
• Avskaffa kapitalismen för att avskaffa rasism och polisen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!