Seger för korttidsboenden till äldre trångbodda på Järva

Rinkeby-Tensta har flest smittofall av alla i Stockholm, där nu en delseger vunnits i och med korttidsboenden åt de behövande (Foto: Daniel Mott / Flickr CC).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Smittspridningen i Stockholm fortsätter att vara mest skrämmande i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Så skrämmande att den moderatledda majoriteten i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd nu går med på förslagen att erbjuda korttidsboenden åt trångbodda äldre och andra i riskgrupper.

Av 3 143 rapporterade fall i Region Stockholm och 1 461 fall i Stockholms Stad har stadsdelarna på Järva 382. Allra flest fall, 238, har Rinkeby-Tensta.
Alla drabbas av coronaviruset, men inte alla drabbas lika mycket. Värst utsatta är de stadsdelar som i klassklyftornas Stockholm drabbas hårdast när samhället dras isär mellan rika och fattiga, av skillnader i allt från inkomst, jobb, folkhälsa, livslängd och boende.
Att Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) därför i ett svar till Nyhetsbyrån Järva den 6 april gav tummen ned till hotellplatser åt trångbodda äldre utan egen bostad, något som bland annat föreslagits i ett öppet brev av Mohammed Hagi Farah och mig, var en stor besvikelse. 

Desto mer glädjande var tisdagens besked från stadsdelsnämnden om att korttidsboenden ska erbjudas till dem som behöver i stadsdelen.
Det blev seger för korttidsboenden till äldre trångbodda på Järva – nu måste vi också kräva garantier mot vräkningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!