Seger för sopgubbarna

2010-03-03 15:40:00
Seger i sopstriden: Arbetsgivarna Liselotte Lööf och Res­ta har backat och skrivit avtal med Transportarbetarförbundet, där poänglönesystemet är kvar.

Sopgubbarnas kamp i Stockholm har stoppat entreprenörernas försök att genomföra kollektiva lönesänkningar på uppemot massiva 7 000 kronor i månaden. Dessutom backar de från försöket att förlänga arbetstiden med uppemot 20 procent. Istället vinns ett belastningstak, vilket sopgubbarna har kämpat för i flera år.
Resta försökte in i det sista så split genom att erbjuda poänglönesy­stem till den befintliga personalen, men inte till de som nyanställs eller går in på vikariat. Sopgubbarna reagerade på en gång och samlade 100-talet sopbilar utanför Restas huvud- kontor för att meddela att alla arbeta­re ska omfattas av lönesystemet. Res­ta gav med sig samma kväll.

Arbetsgivarnas reträtt i sopstri­den är en seger för alla arbetare, då fler löntagargrupper hade stått på tur om lönesänkningarna hade gått igen­om. Samtidigt tornar nya hot upp sig i avtalsrörelsen, där flera arbetsgivare kommer att kräva lönestopp och lönesänkningar.

Hela LO borde ta efter sopgubbar­na och mobilisera sina medlemmar för att sätta hårt mot hårt.
Att sopgubbarna segrar trots att entreprenörerna fick rätt av Arbetsdomstolen visar den enorma styrkan i att agera kollektivt som arbetare och den potentiella styrkan hos hela arbetarklassen. Sopgubbbarna tog kontroll över sin utsatta situation – mas- siv övertid och farlig arbetsmiljö – ge­nom att gemensamt bestämma sig för att följa arbetsmiljölagen, vägra övertid och enbart arbeta 8 timmar per dag.
Resultatet blev ett enormt sopkaos i Stockholm med en folklig reaktion mot högerpolitikerna i Stock- holm Stad som följd. Sopgubbarna blottlade därmed inte bara hur viktigt och slitsamt deras yrke är, utan även de verkliga maktförhållandena – att det är arbetarna som driver samhället och bestämmer i realiteten när de ag­erar kollektivt.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!