Seger för sopgubbarna!

2010-02-25 14:09:26

foto: Joel Eriksson
Sopgubbarna väntade på Arbetsdomstolens dom

Arbetsgivarna Liselotte Lööf och Resta har nu backat och skrivit avtal med Transportarbetarförbundet, där poänglönesystemet är kvar. Sopgubbarnas kamp har stoppat entreprenörernas försök att genomföra  kollektiva lönesänkningar på uppemot massiva 7000 kr i månaden. Dessutom backar de från försöket att förlänga arbetstiden med uppemot 20 procent. Istället vinns ett belastningstak, vilket sopgubbarna kämpat för i flera år.
Så sent som igår försökte Resta slå en split genom att erbjuda poänglönesystem till den befintliga personalen men inte till de som nyanställs eller går in på vikariat. Sopgubbarna reagerade på en gång och samlade 100-talet sopbilar utanför Restas huvudkontor för att meddela att alla arbetare ska omfattas av lönesystemet. Resta gav med sig samma kväll.
Arbetsgivarnas reträtt i sopstriden är en seger för alla arbetare då fler löntagargrupper hade stått på tur om lönesänkningarna hade gått igenom. Samtidigt tornar nya hot upp i avtalsrörelsen där flera arbetsgivare kommer att kräva lönestopp och lönesänkningar. Hela LO borde ta efter sopgubbarna och mobilisera sina medlemmar för att sätta hårt mot hårt.
Att sopgubbarna segrar trots att entreprenörerna fick rätt av Arbetsdomstolen visar den enorma styrkan i att agera kollektivt som arbetare och den potentiella styrkan hos hela arbetarklassen. Sopgubbbarna tog kontroll över sin utsatta situation – massiv övertid och farlig arbetsmiljö – genom att gemensamt bestämma att följa arbetsmiljölagen, vägra övertid och enbart arbeta 8 timmar per dag. Resultatet blev ett enormt sopkaos i Stockholm med en folklig reaktion mot högerpolitikerna i Stockholm Stad som följd. Sopgubbarna blottlade därmed inte bara hur viktigt och slitsamt deras yrke är utan även de verkliga maktförhållandena – att det är arbetarna som driver samhället och bestämmer i realiteten när de agerar kollektivt.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!