Seger i Haninge: Alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal

2013-06-28 09:16:48


Alla anställda som jobbar inom den privata hemtjänsten i Haninge får nu kollektivavtal.

Den 4 februari avslöjade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv i Haninge att bara 9 av 32 privata hemtjänstföretag i kommunen har kollektivavtal.

Sanna Tefke (RS) tog upp frågan
i kommunfullmäktige och konfronterade Äldrenämndens ordförande med det hon hade funnit i sin granskning; bland annat att inte ens en tredjedel av godkända LOV-företag (LOV: Lagen om valfrihet) hade kollektivavtal, att av de 16 LOV-företag som har brukare i kommunen hade bara tre kollektivavtal, att av de åtta som har fler än fem brukare hade endast en kollektivavtal och två hade dessut-om alla sina anställda på f-skattesedel.

– Ett exempel från ett av de ­större privata företagen är att man har väldigt många timanställda. De får ­bara betalt för den tid de är inne hos brukarna, vilket innebär att de kan ­jobba elva timmar om dagen men bara få betalt för sju, berättade Sanna Tefke i kommunfullmäktigedebatten.
Sanna Tefke drev vidare frågan genom Kommunal, där hon är fackligt förtoendevald.
Facket träffade kommunens tjänstemän i mitten av februari och tog     bland annat upp missförhållanden inom privat hemtjänst. Då ­förnekade tjänstemännen det ansvar som kommunen hade för villkoren.
Sanna träffade också anställda på det privata hemtjänstföretaget Evidensia som vittnade om usla arbetsvillkor. Kommunal sektion Sydost tog tag i saken.
Efter Kommunalarbetarens avslöjande av villkoren blev det svårt för kommunen att förneka ansvar i frågan.
Kommunalarbetaren skrev exempelvis om gravida Rebecca som tvingades jobba i 14 timmar, Emelie som chockades i en viltolycka men ändå tvingades att slutföra sitt arbetspass och Sara som inte fick sin graviditets­penning då arbetsgivaren vägrade att skriva under.

Haninge kommun skriver nu om sina krav på hemtjänstföretagen. Där kommer man att lägga till krav på kollektivavtal och dessutom införa uppföljning om hur företagen arbetar med arbetsmiljö och hälsa.
Sanna Tefke menar att detta är en seger för alla som arbetar i den privata hemtjänsten:
– Det är oerhört glädjande att Haninge kommun backar och ställer hårdare krav på hemtjänstutförarna. Kommunals sektion i Haninge har länge jobbat med detta utan vidare entusiasm från ansvariga politiker.
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna  har lyft frågan vid ett flertal tillfällen både i kommunfullmäktige och i kampanjer på gator och torg. För att inte tala om debatten som förts nationellt i snart två år efter alla skandaler. Att de backar är en seger för ­alla som arbetar i den privata hemtjänsten och för de som kämpat för ­bättre villkor.
– Tjejerna från Evidensia är oerhört modiga. Om inte de hade vågat träda fram hade det antagligen dröjt väldigt länge innan Haninge kommun skulle ha backat. Det är en stor del av problemet med de avtalslösa företagen och bland privata utförare överlag; anställningarna är oftast o­säkra och innehåller lojalitetsklausuler. Det är väldigt få som vågar träda fram och berätta sina historier eftersom de är rädda att förlora jobbet. Från fackligt håll har man alltid beskrivit den generella problematiken, men man kan inte agera eller beskri­va individärenden mot medlemmen eller medlemmarnas vilja. Och det är som sagt väldigt ofta som de inte vågar. Det är som vi har märkt väldigt enkelt för ansvariga politiker och äv­en arbetsgivare att ignorera eller slå bort kritik som osann eller enskilda fall när ingen vågar backa upp dem.

– Kollektivavtal, trygga anställningar och samma medelarfrihet som råder i kommunen är en oerhört viktig förutsättning för att personalen i de privata företagen ska våga ta upp problemen som finns. Att kommunen nu tänker ställa krav på kollektivavtal är ett avgörande första steg till bättre villkor, avslutar Sanna Tefke.

RS Jordbro

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!