Seko Klubb 111: ”Vi kräver reella lönehöjningar och inte smulor!”

Marsch mot Svenskt näringslivs huvudkontor (Foto: Robert Bielecki).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Seko Tunnelbaneklubb 111 hade lördagen den 19 november en demonstration på Norrmalmstorg med krav på lönehöjning och kompensation för levnadskostnadskrisen. Det var ett viktigt initiativ och ett exempel som fler fackföreningar borde följa. Utöver Seko Tunnelbaneklubb 111 är det endast gruvarbetarna i norr som har krävt rejäla lönelyft.

Precis som ordföranden för Seko Tunnelbaneklubb 111, Jannis Konstantis, sa i sitt tal på Norrmalmstorg:
– Några saker man medvetet inte tar upp i diskussionen är att vi, arbetarklassen, producerar allt medan några få kapitalägare tar hem hela vinsten, och endast ger lite smulor som har fallit från bordet till oss. Sedan kräver man att vi, arbetarklassen, inte ska kräva vad som är rätt, utan ha ”realistiska” krav. Realistiska krav enligt dem är att man inte ska röra kapitalets vinster. Själva måste vi betala kapitalets välmående, medan vi får det sämre. Vi säger nej till allt detta!
– Allt detta handlar om ett ord som de senaste åren har hamnat i glömskan, klasskamp. Kapitalet och arbetarklassen har olika intressen. Kapitalet försöker vinstmaximera och vill behålla vinsten själva medan vi i arbetarklassen vill ha vår del av kakan, som därigenom minskar vinsten, så att vi ska kunna höja vår levnadsstandard.
Efter talen tågade deltagarna till Svenskt näringslivs huvudkontor, där demonstrationen sedan avslutades.

Seko Tunnelbaneklubb 111 kallar till en ny protest den 9 december kl 14.00 utanför LO-borgen i Stockholm, på Norra Bantorget. I ett pressmeddelande skriver de:
”Vi anser att det är dags att vi sätter press på kapitalet och politikerna. Vi är inte beredda att betala priset ännu en gång! Därför kallar Seko Tunnelbanan alla fackföreningar, alla arbetare och alla organisationer till en till manifestation fredagen den 9 december kl 14.00 vid Norra Bantorget.
Vi kräver reella lönehöjningar och inte smulor!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!