SEKOs inställda strejk och nya järnvägsavtal

2013-06-20 14:21:10




Det finns både relativt nöjda och mer skeptiska röster om SEKOs nya avtal.
– Det var strejkvarslet som fick Almega att vika ner sig. Det säger Jonas Pincini, ordförande SEKO Klubb Öresundståg i en kommentar till det nya avtalet och fortsätter:
– Arbetsgivarna vill ha ett treårsavtal, men som jag ser det är det 1+1+1-avtalet. Den arbetsgrupp som bildats ska börja arbeta omedelbart. Vårt mål är att nästa år ska vi ha ett central branschavtal som ger stabila villkor på all spårtrafik.

Det avtal som SEKO och Almega som slöts igår (onsdag 19 juni) på järnvägsområdet innehåller i korthet följande:
Avtalet löper på 36 månader, 1 april 2013 – 31 mars 2016. Men är uppsägningsbart varje år. Under dessa år ska den sammanlagda löneökningen på 6,6 procent fördelas enligt följande: År 1: 2,7 procent, år 2: 1,8 procent  och år 3: 2,3 procent

Vidare ska fack och arbetsgivare inleda ”ett partgemensamt arbete med ett tydligt mål om att stärka det centrala avtalet med särskilt fokus på balansen av attraktiva arbets- och anställningsvillkor för de anställda.”
I avtalet finns även en viktig uppgörelse vad gäller löne- och arbetsvillkoren på Götalandståg, som ägs av SJ, och som kör pendel- och regionaltrafik i Västsverige. Enligt SEKO säkrar uppgörelsen medlemmarnas löner och villkoren ska vara detsamma under det tidigare avtalet med den förre operatören danska DSB.

– Det ska inte längre gå att operatören kan komma undan avtalet genom att bilda nytt bolag med nytt organisationsnummer, säger Jonas Pincini.
Först fick nyanställda på Götalandståg betydligt lägre lön och sämre än andra. Därefter valde SJ i våras att lägga ned bolaget och låta verksamheten bli ett affärsområde inom SJ, som omfattades av ett annat sämre avtal än det tidigare.
– SJ:s säljpitch till Västtrafik var att man skulle sänka lönerna, menar Jonas Pincini som nu hoppas att avtalet ska följas av ett nytt branschavtal som ska säkra de anställdas framtid när nya operatören tar över, vilket sker ständigt inom dagens totalt avreglerade spårtrafik.

Han avslutar med att berätta att klubbens medlemstal ökat med närmare 20 procent under den senaste veckan.
Det kommer sannolikt att krävas nya varsel och strejker för att helt driva igenom fackets krav på ett central avtal som garanterar löner och arbetsvillkor i en dagens totalt avreglerade spår- och järnväg. Med strejk i årets avtalsrörelse hade SEKO, uppbackad av ett starkt stöd från opinionen och en samtidig bussförarstrejk, kunnat komma längre än och tvinga arbetsgivarna att backa än mer.

Jannis Konstantis från Seko tunnelbanan är mer skeptisk:
– Avtalet är sådär. Det enda som är positivt är att Almega inte fick igenom en försämring av avtalspensionerna. I frågan om övertagande har vi i princip inte vunnit något. Vi vet inte vad arbetsgruppen kan komma fram till, i bästa fall föra upp delar från de lokala avtalen till det centrala. Att avtalet går att säga upp varje år är en sanning med modifikation. Rätten har funnits i andra förbund förut men används ju inte. Hade vi istället strejkat – med den kampvilja som fanns och med stödet från Kommunals strejk – så hade vi kunnat vinna viktiga principer i fråga om övertagande redan nu, i centralavtalet.

Nu finns än större anledning för SEKO att tillsammans med andra fack och gräsrotskampanjer att intensifiera kampen för att järnväg och all kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och planmässigt samordnas av en organisation som styrs och leds av de anställdas fackliga organisationer i samarbete med brukarna.

Per Olsson
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!