Semestern en bild av klassamhället

2011-06-30 14:06:42
Klasskillnaderna då det gäller semestervanor växer och har aldrig varit större i modern tid. Andelen av befolkningen som varken har tillgång till fritidshus eller gjort en semesterresa det senaste året är dubbelt så hög bland arbetare som bland tjänstemän.

LO har i veckan kommit ut med sin årliga rapport om svenskarnas semestervanor. Rapporten baserar sig på Statistiska centralbyråns undersökning om svenska folkets levnadsförhållanden.
Var och hur man tillbringar sin semester handlar för de flesta om vilken ekonomi man har och är därmed också en fråga om klasstillhörighet. Rapporten vi­sar att just klasstillhörighet har en stor betydelse för våra seme­stervanor.
60 procent av landets invåna­re har gjort en veckolång seme­sterresa under det senaste året. Bland arbetare är det dock min­dre än hälften, 47 procent som gjort en resa medan 67 procent av tjänstemännen gjort det. Av arbetarna med lägst utbildning är det bara 45 procent som har rest bort på semestern, medan siffran bland högre tjänstemän ligger på 73 procent.
Tillgång till fritidshus har 55  procent av befolkningen. Ungefär samma förhållanden gäller här. Mindre än hälften av arbetarna har tillgång till en sommar­stuga medan 63  procent av tjänstemännen har det.

Rapporten ger en tydlig bild av hur klasstillhörighet påverkar vå­ra liv, såväl på jobbet som på fritiden och semestern. Människor med lägst löner, sämst anställningsvillkor, mest obekväma arbetstider och tyngst jobb är också de som i minsta utsträckning kan koppla av med en semesterresa eller i ett fritidshus.
Var tredje av de sämst betal­da arbetarna har varken gjort en semesterresa under året som gått eller haft tillgång till fritidshus.
Sämst i statistiken hamnar
du om du både har låg lön och dessutom är kvinna.
I Sverige tjänar kvinnor i snitt 5 000 kronor mindre i månaden än män och det avspeglas självklart också i att kvinnor har min­dre pengar över till resor och fritidsintressen.
SCB har gjort undersökningar om semesterresor och fritidshus sedan 1984 och trenden visar att klasskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän stadigt ökar. Innan finanskrisen 2007 var kurvan ganska plan i några år, men efter krisen pekar den stadigt uppåt och andelen arbetare som varken har tillgång till fritidshus eller gjort en semesterresa har förmodligen aldrig varit högre än 2010.
Den ekonomiska krisen verkar ha gett minst lika stora effekter på våra semestervanor som arbetsmarknadskrisen i början av 1990-talet. Resor och fritidsnöjen är det första många tvingas spara in på när man får sämre ekonomi.

Bakom medias bild av svenskarnas idylliska sommarsemestrar döljer sig allt större skillnader till följd av högerpolitiken och kapitalismens kris. Som vanligt är det främst kvinnor och lågavlönade som ligger sämst till i statistiken. Fler och fler får nu bevittna hur tungt det kan vara att inte ha råd, medan andra kan slapp­na av och njuta av sommar sol och semester.

Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!