Sergels torg: Nej till marknadshyror!

S-pampen Löfven som representerar riskkapitalisternas intressen var tydligen på plats och gjorde tummen ned när det skanderades Nej till marknadshyra. Foto: Natalia Medina

KORT RAPPORT FRÅN NÄTVERKET NEJ TILL MARKNADSHYRA:
Det var otroligt roligt att vara tillbaka på plattan och det kändes ju väldigt angeläget. Vi var väldigt upprörda över justitieminister Morgan Johanssons dimridåer kring vad marknadshyreutredningen som presenterades idag verkligen leder till. Det är egentligen lite men eftersom det varit åtta så länge så kändes det här som en riktig demonstration.

Banderollerna lyste i färgprakt. Lokalgrupperna hade slutit upp och fyllde talarlistan med hela 14 talare (bara några nämns nedan) som alla gav kraftfulla analyser och kampanda. Maria Schön var en rolig och inspirerande konferencier. Det var ju väldigt otippat att Stefan Löfven hade slutit upp, han sågade sönder hus och vi hade ett sjå att hålla koll på honom. Olof Buckard lät sin sylvassa satir återigen ljuda över torget. Och det hela slutade med underbar samba.

Yngve Sundblad från Hyresgästföreningen Södermalm poängterade att utredningen är ännu sämre än befarat, då t ex hyran kan marknadshöjas mellan varje hyresgäst. 
Ebba Elena Karlström, distriktsordförande för V gjorde klart att läggs det här förslaget fram då fäller V regeringen. ”Vi hyresgäster ska inte vara rädda för marknadshyror det är ni som ska vara rädda för vänstern och arbetarklassen”. 
Nils Råstander från Kp talade om Stockholm inte som riksdagens och galleriornas stad utan som hyreskåkarnas, miljonprogrammens, bussförarna och städarnas stad. Vi som bor här. 
Jolene Larsén-Kilan från Fi varnade för marknaden som skiljer på människor och människor, när allas rätt till ett tryggt boende skapar trygga människor och ett tryggt boende. 
Inger Wallersted från Solna berättade om hennes hyresvärd Solporten som renovräker med chockhöjd hyra på 60-70 procent och inget intresse att de ska kunna bo kvar. 
Petri Myllykoski från Rättvisepartiet Socialisterna och Linje 18 avlutade med visionen om en social bostadspolitik, ett nytt miljonprogram och ett socialistiskt samhälle. ”Vi behöver vara 10 000 vid riksdagens öppnade för det är vi som måste kämpa. Ingen kommer göra det åt oss”.

Fler bilder från Sergels torg:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!