Sexism och rasism avslöjat i universitetskår

2018-11-21 11:22:24

foto: Nicke Johansson
Låtar om att våldta kvinnor och utrota samer har förekommit på LTU.

I ett debattinlägg på SVT Opinion förra veckan avslöjas rasism och sexism i teknologkåren vid Luleå Tekniska Universitet. Inlägget avslöjar kårevent och sångböcker med grova våldtäktsskildringar och texter om förintelse av samer.

Inger Cecilia Mayer Labba, same och doktorand, Finn Larsson, student vid LTU, Sarah Gullbjörk, tidigare student vid LTU, Johanna Nordblad Sirkka, student vid LTU och Josefin Mvuanda Riström, student vid LTU skriver i debattinlägget:
”En studentkår vid Sveriges nordligaste lärosäte, beläget mitt i samiskt kärnområde, fortsätter cementera stereotypa bilder av samer och sprida grov sexism i studentlivet.”
Det handlar dels om en årlig kårfest som i år fick heta ”Lappfejden” med en nidbild av en same ridandes på en ren. Dels om den sångbok som kåren använder sig av vid studentarrangemang som har rasistiska texter om bland annat samer som enligt sångtexterna ska utrotas.
Därtill finns sånger om kvinnor som tafsas på och objektifieras, samt en låt om hur en kvinna våldtas, mördas och begravs för att därefter gräva upp hennes lik för att fortsätta våldtas.

Debattörerna ställer sig frågande till hur kåren ska kunna företräda studenterna:
Vad möts deras studenter av för hållning under nollningsperioden, under sittningar och i studentlivet?
Vart kan studenter som inte tillhör normen vända sig för att få stöd; hbtq+-personer, samer, icke-vita, kvinnor?
Vad händer med dessa individers hälsa och studiemiljö om inte den egna kåren är fri från diskriminering?

LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn fick snabbt göra en pudel och frånsäga sig ansvaret samt säga att kårens arrangemang har bytt namn. Rektorn säger att hela universitetsledningen ska ha sammankallats för att diskutera frågan.
Kårordföranden säger att kåren tar till sig kritiken och både ordföranden och rektorn hävdar att universitetet tar avstånd från de kränkningar som ägt rum, och att kåren har stoppat försäljning av sångboken.
Därtill har frågan väckts frågan om universitet inte ställer några som helst krav på kårerna att följa universitetets värdegrund. I media har frågan lyfts om hur kåren finansieras av universitetet och staten och hur detta kan fungera med de unkna värderingar som fått florera.

Sanningen är den att universitetsledningen och kåren har varit väl medvetna om såväl sångböcker som arrangemang, men har låtit detta passera. Att publicera böcker och arrangemang utan att veta dess innehåll är lögn på låg nivå.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
En oberoende kommission av studenter och lärare måste utreda Teknologkåren vid LTU från grunden.
Alla studenter måste få känna sig trygga utan risk för att utsättas för förtryck.
Bygg kämpande studentorganisationer på gräsrotsnivå fria från sexism och rasism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!