
Bara en vecka efter att SJ presenterat en satsning på 3,5 miljarder i upprustning av sina tåg, gick man ut med ett massvarsel. 400 personer blir av med jobbet, och ett femtiotal visstidsanställda kommer att få sluta.
Varslet är första steget i ett besparingsprogram, som över en treårsperiod ska bestå av besparingar på en miljard kronor. De drygt 400 tjänsterna motsvarar en besparing på 200 miljoner kronor.
De som varslas arbetar inom administration och försäljning, framförallt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Eftersom en majoritet av resebutikerna kommer stängas, 17 av 24, drabbas även personal på mindre orter, till exempel Skövde, Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.
Anledningen till det massiva sparpaketet är den ökande konkurrensen, i och med den fullständiga avregleringen av Sveriges järnvägar. I år börjar både svenska Citytåg och den internationella jätten MTR att trafikera SJ:s mest lönsamma sträcka mellan Stockholm och Göteborg.
MTR är verksamt i flera länder – Stockholms tunnelbana samt spårtrafik i England, Australien och Hongkong. Enligt Stefan Söör, affärsutvecklare på MTR, har man långtgående planer för etableringen i Sverige.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet kritiserar nedskärningen och framförallt MP attackerar regeringen. Språkröret Åsa Romson säger i ett pressmeddelande:
– Detta är ett resultat av Alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa istället för att återinvesteras i bolaget.
MP vill ta bort avkastningskravet och ge SJ huvudansvar för den nationella tågtrafiken.
Sverige var 2010 först i Europa med att helt avreglera den nationella persontrafiken på järnvägarna. Sedan 2007 har man stegvis öppnat upp för konkurrens på alla linjer och nu är det fritt fram för alla transportföretag att slå sig in på marknaden.
Förslaget från MP och V är otillräckligt. Avkastningskravet för SJ ligger för närvarande på 10 procent, men att avskaffa det gör inte per automatik att allt överskott återinvesteras i verksamheten. Det finns gott om statliga bolag som inte gör det, trots enorma vinster. SJ ägs redan av staten, men drivs som vilket aktiebolag som helst.
För att kunna garantera verksamheten krävs en demokratisk insyn i verksamheten, och en beslutanderätt för de anställda och de fackliga organisationerna. Konkurrensutsättningen är ett allvarligt hot mot detta och Sveriges nyliberala linje är ett föredöme inom EU, som nu planerar att driva igenom liknande krav på en överstatlig nivå.
Gör man en internationell jämförelse ligger Sverige i botten vad gäller investeringar i spårbunden infrastruktur sedan 1980-talet. De senaste årens problem orsakade av bristande underhåll är ett direkt resultat av detta. Därför krävs massiva investeringar från staten i underhåll och utbyggnad, dels för att kunna garantera säkerheten för personal och resenärer, men också för att tågtrafiken är ett klimatmässigt hållbart alternativ till person- och godstransporter beroende av fossila bränslen.
För att göra dessa investeringar möjliga krävs att det kortsiktiga vinstintressen som kapitalismen pådyvlar sektorn elimineras och samhällsnyttan sätts i främsta rummet.
Fackföreningar som tar kamp för sina medlemmar är en viktig faktor för att kräva den demokratiska kontroll över ekonomin som krävs för att planera detta.