Sjuka får inte bli sjukskrivna

2007-10-03 15:04:38
Sjukskrivningstiden för en mängd olika sjukdomar och skador kortas drastiskt med de nya riktlinjer som Socialstyrelsen presenterade i måndags. Många sjukskrivningstider halveras eller försvinner helt. Om du är frisk eller inte spelar alltså ingen roll.

De riktlinjerna omfattar ett 80-tal av de vanligaste diagnoserna.
I slutet av året kommer dessutom nya riktlinjer ifråga om utbrändhet, psykisk sjukdom och långvarig, svår smärta.

Tvingas till jobbet

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer ska exempelvis högt blodtryck, migrän, salmonella och förkylning inte längre vara orsaker till sjukskrivning. Inte heller bäckensmärtor under graviditet anses vara skäl för sjukskrivning.
Enligt de nya riktlinjerna ska man kunna gå och jobba dagen efter en gallstens- eller blindtarmsoperation.
De som drabbats av en pisksnärtsskada (whiplashskada) ska i fortsättningen bara kunna vara sjukskriven i högst sex veckor, helst inte mer än sju dagar.
– De har inte en aning vad de pratar om. Ingen kan arbeta med den här smärtan. Det finns inte en chans. Dessutom räknas inte pisksnärt som en fullgod diagnos i Sverige än och att då tala om att skicka i väg folk på rehabilitering är helt befängt, säger Bert Magnusson, ordförande i Nackskadeförbundet, till Aftonbladet den 2 oktober.

Del 2 i attackerna

Sjukskrivningstiden för ryggskott minskas ner till mellan en och två veckor, vilket kan jämföras med i genomsnitt 207 dagar bland avslutade fall mellan den 1 december 2006 och den 31 maj i år.
Sjukskrivningstiden på heltid för skulder- och axelledsbesvär, en annan idag tidskrävande diagnosgrupp, begränsas till högst tre veckor.
Dessa riktlinjer är en fortsättning på budgetens attacker på de sjuka.
Nu måste fackföreningarna tillsammans med exempelvis patientorganisationer ta initiativ till en kampanj med målet att stoppa angreppen på sjuka och sjukförsäkringen.

Per Olsson

Så länge får du vara sjuk – nya listan:

Lunginflammation Hittills: Fem veckor. Nya riktlinjerna: Två veckor. En månad i svårare fall om patienten har astma eller kol.
Ryggskott Hittills: 207 dagar. Nya riktlinjerna: En vecka om personen har ett fysiskt lätt eller medeltungt arbete. Två veckor vid tungt arbete.
Graviditetsillamående Hittills: 83 dagar. Nya riktlinjer: I normalfallet två månader.
Akut hjärtinfarkt Hittills: 173 dagar. Nya riktlinjer: Fyra veckor på heltid och lika länge på deltid, men vid komplikationer kan arbetsförmågan bli helt nedsatt.
Blindtarmsinflammation Hittills: 33 dagar. Nya riktlinjer: Inga dagar. 2-3 veckor om personen har ett fysiskt krävande arbete.

Källa: SVT den 1 oktober

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!