Sjuksköterskor jobbar dubbelpass

2013-07-25 09:33:12


Situationen för sjuksköterskor och undersköterskor är ohållbar. Samtidigt som överbeläggningar är vardag ökar inte personalstyrkan.

Inte ett landsting i Sverige klarar patientsäkerheten i år, visade en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tidigare i år redovisat. Nu berättar vårdanställda runt om i landet, i synnerhet sjuksköterskor, att under sommarens semesterperioder är det ännu värre.

– Den här sommaren är det värre än tidigare. Pressen är stor och det finns ingen luft i systemet för att någon ska kunna bli sjuk, berättade Madeleine Grenå, vårdanställd på Akademiska sjukhuset i Uppsala, för Aftonbladet den 18 juli, om personalens arbetsmiljö.

På grund av flera års ­nedskärningar och privatiseringar, kombinerat med usla löner och arbetsvillkor, har det skapats en brist på personal, som fördjupats under sommaren. Landsting­en har lekt kirurgi med sjukhusen och flyttat runt på personal och patienter, slagit ihop avdelningar samt anställt läkarstudenter som sjuksköterskor. Enligt vårdanställda själva har det fördjupat problemen med patientsäkerheten och arbetsmiljön.
På vissa avdelningar på Sveriges sjukhus är nattpassen extrema. Enligt Mona Löfström på Akademiska sjukhuset jobbar det en sjuksköterska och en undersköterska med 15 patienter. Trots att hon är på semester är hon stressad.
– Jag är hela tiden orolig för att jag ska bli inbeordrad, uppger hon. Det kan hända när som helst och det känns som att jag blir jagad.

Madeleine Grenå som
jobbar på den kirurgiska avdelningen, uppger att deras avdelning har tvingats ta över patienter vars åkommor de ­inte har erfarenhet av.
– Jag kanske inte upptäcker en komplikation förrän den redan hänt och det förlänger patientens lidande.
Samtliga landsting har liknande så kallade överbeläggningar. Värst är det i Gävleborg, Västmanland, Västerbotten och Västra Götaland.
– Överbeläggningar är vardag, men personalstyrkan ökar inte. Sjuksköterskor och undersköterskor jobbar dubbelpass, alltså från morgon till kväll, ibland utan raster, berättar en sjuksköterska till Aftonbladet.

Krisen som drabbat vården är något som samtliga etablerade partier ligger bakom, då samtliga har varit med och röstat för nedskärningar. I Västra Götalandsregionen har över 100 miljoner kronor skurits ner per år i minst fem år. Detta samtidigt som politiker och tjänstemän i regionen höjde sina löner i genomsnitt med 5 000 kronor per månad 2009.
Verklig förändring kommer endast att komma underifrån. Om ledningen för Vårdförbundet vägrar att ta kampen måste personalen tvinga dessa och själva ta kamp. Det finns ingen sista nedskärning, därför måste gräsrotskampen börja byggas nu.

Amer Mohammed Ali

 RS / Offensiv står för ▼

  • Massiv upprustning av vården – behoven ska styra. Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner. Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Låt bankvinster och de rika betala.
  • Riv upp privatiseringarna och köp- & säljsystemen. Kasta ut riskkapitalisterna. Bra vård i offentlig regi.
  • Demonstrera för gemensam välfärd den 21 september. Fortsatt massiv kampanj mot högerpolitiken.
  • Facken måste ta strid. Mobilisera medlemmar och gräsrötter till aktionsdagar för vården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!