Skarpa reaktioner mot bussavtalet

2011-05-27 15:25:22




Det tvååriga avtal för 19 000 bussförare, trafikvärdar, spårvagnsförare, verkstads- och tvätthallspersonal som just undertecknats mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna (BUA) väcker heta känslor.

Sällan har väl Kommunalarbetaren på så kort tid fått så många upprörda kommentarer till en artikel om ett avtal som detta.

“Jag förväntade mig att bara få en femhundring från den förste juni, men det blev mycket sämre! Helt otroligt!”, skriver en. “Värdelöst”, “hånfullt mot bussförarna”, skriver andra.
 
Avtalet som gäller till den 31 maj 2013 ger i pengar 206 kronor eller 0,9 procent från 1 augusti i år och 602 kronor eller 2,6 procent från 1 juni 2012. Något som med all säkerhet betyder rejält sänkta reallöner.


– Medlemmarna hade nog inga högre förhoppningar om att få ut mer än andra i år, särskilt som signalerna från förbundet varit att lönerna inte var jätteprioriterade, utan andra saker som börja/sluta-frågan och att få stopp för provanställningarna när en ny entreprenör tar över.
Men det här är ju en ren lönesänkning långt under inflationen, som blir ännu sämre av att bolagen kan tjäna en j-a massa pengar på sena lönelyft. Det här känns som ett ordentligt misslyckande, ett rent skitavtal, anser bussföraren Petri Myllykoski, som är skyddsombud för Kommunal vid Tyresögaraget i Stockholm.

Inte heller i de “prioriterade” frågorna tycks man ha kommit någonstans. Enligt Kommmunals avtalssekreterare Lenita Granlund är “den största framgången att vi lyckats förbättra situationen för personal vid entreprenadbyten”.
– Tidigare kunde alla få provanställningar i det nya bolaget trots att många haft fasta anställningar under flera år. Nu måste arbetsgivaren ange särskilda skäl om de ska provanställa flertalet av de som tidigare jobbat i verksamheten. Vi har med detta stärkt anställningstryggheten, säger Lenita Granlund i Kommunalarbetaren.

Men låter ett krav på en motivation om flertalet ska provanställas som en ökad anställningstrygghet?

– Det låter inte alls solitt, några skäl kan de väl alltid hitta på, säger Petri Myllykoski, som vill vänta med ett definitivt omdöme till avdelningen hunnit informera klubbarna om detaljerna på måndag.
Inte heller i börja/sluta-frågan har man uppnått något annat än att frågan ska begravas i en ny arbetsgrupp.
– Det här drabbar idag bussförare väldigt olika, men det är en fråga som för oss lätt kan eskalera när vi till exempel får en ny busstidtabell i augusti, eller när den nya kollektivtrafiklagen ska börja gälla nästa år och det kan bli många nya turer, säger Petri Myllykoski.
En storm av protester kan väntas när informationen de närmaste dagarna tränger ut om hur dåligt avtal, som just skrivits på.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!