Skicklig, samhällskritisk poesi av Boss

2011-03-16 12:24:52
Dikter
Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi
FörfattareEmil Boss
FörlagAlbert Bonniers förlag 2011
Syndikalisten Emil Boss släpper sin första diktsamling. Det är en spännande resa i en skildring av arbetsplatser och Stockholms södra förort­er.

Dikterna skildrar en arbetplats, men kanske framför allt människorna i samhällsmaskineriet som får allting att fungera. Boss blandar sina anställningsavtal och timrapporter och vecko­scheman med sin fenomenalt konkreta och väldigt berörande poesi. Han drar in allt från kassabandet till pedalerna, raster­na, klockan, ”hundranittiosju kronor tack” till arbetsskadeanmälningar och tankar man får när man går till jobbet och vad man gör när man väl är ledig. Monotont ljud kommer från kassaapparaterna på Systembolaget, tankarna blir melankoliska och man dras med så att ens tankar blir lika monotona som arbetet är, men inte alls så att det blir dystert eller tråkigt. Kassapedalernas tramp, ”40 kronor tack, kvitto?”, allt som ingår i jobbet som kassör finns med och inte heller vägen till jobbet är bortglömd.

Även om man inte behöver tolka det så bokstavligt då allt är blandat (känslor, möten, jobb), känns den svidande kritiken mot arbetslinjen av starkt i dikterna. Den första tanken du får när du läser det här är att det är ännu ett angrepp på kapitalet och det brutala kalla samhälle som har vuxit fram, kanske främst för att det är Emil Boss som har skrivit det? Men jag skulle nog säga att det är en arbetsplatsskildring och en diktsamling som visar hur man kan känna när man le­ver i stockholms förorter, vilket antagligen är det som har fått Boss att kämpa och försöka gö­ra sig av med det ruttna i vårt samhälle. Orden är väl valda, poesin är väldigt bra och på vis­sa ställen maskinell. Man känner igen sig i det han skriver vare sig man jobbar i kassan på systemet, på ett lager, på en skola el­ler inom vården.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!