Skolstrejken på Riksäpplet: ”Jag har rätt att leva”

0000-00-00 00:00:00

foto: Natalia Medina
Moein Qadari.

På gymnasieskolan Riksäppplet i Handen fortsätter sittstrejken. Offensiv har pratat med några av de strejkande.

– Jag har varit i Sverige i 18 månader och fått ett avslag. De ger avslag till vem som helst, de tittar inte ens ordentligt. I Sar-e Pol som jag är ifrån var det för några dagar sedan en bomb som sprängdes. Många dog och ännu fler skadades. Migrationsverket bryr sig inte ens. De säger att de över 18 år kan klara sig.
– Jag tänker överklaga beslutet, men jag är rädd att de inte ens tänker kolla på min överklagan.

– Jag har uppehållstillstånd, men jag sitter för att säga till mina kompisar att ni inte är ensamma. Många av dem är födda i Iran, de kommer inte att klara sig i Afghanistan.
– Det finns många grupper i Afghanistan så som Daesh som vill använda dem som mördare.
– Det är fel att skicka dem till Afghanistan. Afghanska politiker säger att det är säkert i Afghanistan, men de säger det bara för att tjäna pengar.

– Vi sittstrejkar för att vi måste kämpa vidare och inte ge upp. Migrationsverket och politiker måste sluta skylla på varandra.
– Vi sittstrejkar så att de andra ska förstå. Om de har någon känsla vill de inte skicka en oskyldig människa till döden.
– Migrationsverket säger att den som är över 18 klarar sig i Afghanistan. Hur kan jag, en 18-åring född i Iran, klara mig? Vem kan garantera mig mitt liv? Jag är inte afghan, jag är människa. Jag har rätt att leva. Är ett papper mer värdefullt än ett liv?

– Det känns jättejobbigt. Jag kan inte sova, jag kan inte plugga. Vi kan inte klara oss i Afghanistan. Vi vill inte gå i döden.
– De två åren som jag har bott i Sverige har jag spelat fotboll, studerat och jag har bra betyg. Jag fyller 17 år den 13 september, men Migrationsverket säger att jag är 18 år.
– Jag har fått mitt födelsedatum från min mamma, inte en maskin.
– I Afghanistan har jag ingen familj, jag kan inte klara mig. Jag vill att Migrationsverket ska testa min ålder igen.

– I Afghanistan dödas människor varje dag, Afghanistan är inte säkert. Det finns mycket problem där. Talibaner. Vi är hazarer.
– Vi har varit här i två år. Jag är 17 år, snart 18. Migrationsverket vill vänta tills jag har fyllt 18. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!