Slå inte mot sjuka och arbetslösa

2007-08-30 15:05:21
Trasslet med fastighetsskatten lämnar inte högerregeringen någon ro. Slopandet av fastighetsskatten betyder ett klipp för storstädernas rika villaägare på hundratusentals kronor.

Men att delvis finansiera den med en avgift för alla villaägare på 4 500 kronor och höjd reavinstskatt till 30 procent gör en fjärdedel av alla villaägare i landet till förlorare. Förslaget sågas av en rad remissinstanser.
Allt tyder ändå på att fastighetsskatten slopas och, som Reinfeldt säger, finansieras med en ”mix av transfereringar, verksamhetsminskningar och kanske till och med någon skattehöjning”. Och en stor del av skattesänkningarna för Reinfeldts villaägare runt om i Stockholm ska utbrända och andra sjuka stå för.
Spaltkilometer har skrivits om att Reinfeldt träffat kvinnor i offentliga sektorn. Raset i opinionen har också fått statsministern att tveka ifråga om en andra karensdag och betona att det nu är skattesänkningar för ”låg- och medelinkomsttagare” som ska prioriteras – men ”jobbavdragets” andra steg kommer som det första att ge flest hundralappar till höginkomsttagare.

Sjuka i sticket

Samtidigt ska kortare sjukskrivningar spara miljarder.
Regeringens klasspolitik får inte stå utan svar. Den 18 september – när riksdagen öppnar – ska den konfronteras av en stor demonstration.
– Det är för tyst från vänstersidan, säger Seko Västerbotten, som senast ställt sig bakom kravet på en protestdag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!