Slakt på sjukvård i Västernorrland

2009-09-16 16:52:21
I veckan hade sjukhusdirektören Margaretha Rhödén informationsmöten för oss per- sonal om sparplanerna. I sto­ra drag är de ungefär som de vi fick reda på i våras. 500 ska få sparken, vilket är en sjättedel av personalstyrkan på sjukhuset. Av dessa är ca 200 sjuksköterskor, 200 undersköterskor samt 100 övrig personal, varav fyra läkare.

Förslaget går dessutom ut på att 42 vårdplatser försvinner samt att nya avdelningar skapas. Framför allt vill man skapa en akutavdelning där akutmottagning och vårdplatser integre­ras på ett smidigare sätt så man däri- genom kan spara personal och bli effektivare. Man hoppas också kunna minska akutbesöken genom att få fler att gå till vårdcentraler. Dessutom kommer besparingarna givetvis att innebära att den personal som jobbar kvar får slita hårdare. Det ser ut som om schemaändringar som väntar i höst på många avdelningar kommer att innebära jobb varannan helg samt fler dagar i veckan.

Alla sjukhus i Västernorrland är utsatta för kraftiga nedskärningar. Först ut tidigare i år var Örnsköldsviks sjukhus, där en tredjedel av personalen snabbt sades upp. Där ledde det till kaos eftersom man var snabb med att säga upp folk innan man ha­de någon plan på hur arbetet skulle organiseras. Dessutom trodde man att personal snällt skulle jobba kvar under sina 6 månaders uppsägningstid, men mån­ga försvann åt andra håll och helt plötsligt fick man anställa en del ny personal för att klara situationen tillfälligt.

Vår personaldirektör säger att hon vill ha ordentligare planering in­nan uppsägningarna kommer. Kans­ke har vi fått ha kvar jobbet några må- nader längre av det skälet!
Sjukhuset i Sollefteå har nu i förra veckan också fått sina nedskärningsförslag. Där ska 75 personal bort. Vårdavdelningar och vårdplatser försvinner även där.
Från ledningens sida säger man att de tror att dessa nedskärningar ska gå att genomföra utan att vårdkvaliteten försämras.
Informationsbladen är ibland fyll­da av en massa floskler och skitsnack. Till exempel heter det i ett blad om dessa besparingar att ”Nyckelbegreppen är patientsäkerhet, tillgänglighet och kvalitet”.

Nu skulle det behövas ett uppror över hela landet för mer resurser till kommuner och landsting. När fackfö-reningarna nu verkar ha kapitulerat måste det skapas gräsrotsinitiativ. Här i Sundsvall hoppas vi kunna dra igång den Rädda Vården-kampanj som vi startade i våras. Personal, patienter och alla som månar om en bra välfärd behöver ut och kämpa.

Per Johansson
Sjuksköterska i Västernorrlands landsting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!