”Sluta utvisa till Afghanistan”

2016-11-23 14:42:06

foto: Per Johansson


I söndags hölls en stor manifestation i Sundsvall i protest mot den allt hårdare flyktingpolitiken. Bakom arrangemanget stod riksförbundet Shahmamah och Salsal.

Manifestationen var framför allt riktad mot att Sverige nu ser Afghanistan som ett land man kan skicka tillbaka flyktingar till, trots krig och att Utrikesdepartementet (UD)  själva varnar för att resa till landet. Sveriges regering har i oktober gjort ett avtal med Afghanistan om massutvisningar av ensamkommande barn så fort de har fyllt 18 år och inte bedöms ha asylskäl.

Vi var ett stort gäng som samlades framför scenen på Stora torget. Framför allt var det flyktingar själva som både arrangerade och deltog. 

Flera av deltagarna kom självfallet  från Sundsvall och Timrå men där var även deltagare som hade åkt från olika delar av länet. Jag talade bland annat med deltagare som åkt från flyktingboendet Hugin i Kramfors.

En av talarna var Åke Johansson som jobbat en period i Afghanistan. Han betonade att det inte går att lita på afghanske presidenten då denne lovar att de som deporterats ska få ”ett värdigt mottagande”. Presidenten har inte koll på landet och det råder krig i Afghanistan.

Juma Lomani som är vice ordförande i Riksförbundet Shahmamah och Salsal och en av arrangörerna berättade om sitt liv. 

Han växte upp som föräldralöst barn. Juma Lomani blev utvisad första gången han kom till Sverige men han lyckade ta sig tillbaka genom familjeanknytning, en regel som nu regeringen avskaffat.

Stefan Lundkvist talade för Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Förutom i det politiska arbetet kunde han berätta att han kommer i kontakt med asylsökande genom sitt jobb. 

Stefan betonade behovet av kamp mot försämringarna av asylrätten och påminde om kampen för flyktingamnesti år 2005 som ledde till en stor seger.

Förutom bra tal drogs det gång på gång talkörer som: ”Sweden, Sweden stop deportation”! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!