Slutet för republikanernas dominans

2006-11-15 14:16:37
Kongressvalen blev slutet för republikanernas tolv år långa dominans i kongressen.

Demokraterna vann 24 av de 33 platser i senaten som var aktuella för omval i år, vilket betyder sju miljoner fler röster än republikanerna. De har knapp majoritet i senaten, med 51 platser mot 49.
I representanthuset övertog demokraterna åtminstone 29 av republikanernas positioner.
Det vanliga är att omkring 80 procent av ledamöterna behåller sina platser, eftersom de brukar gynnas både av företagens sponsring och taktiska omflyttningar av valkretsgränserna.
Hittills har demokraterna 230 platser mot republikanernas 196.

Några undantag

Mot trenden gick den krigsförespråkande demokraten Joe Lieberman, som ställde upp som oberoende och behöll sin plats i Connecticut. Det berodde på att 70 procent av republikanerna röstade på honom, medan hans antikrigsmotståndare Ned Lamont mer eller mindre övergav sin krigskritiska ståndpunkt.
Demokraterna innehar nu 28 av 50 guvernörsposter.
Ett annat trendbrott var återvalet av Arnold Schwarzenegger, republikanernas kandidat i Kalifornien. Då hans högervridna agenda tidigare stött på patrull, bad Arnold nu om ursäkt och stal den politik demokraterna normalt brukar förespråka.
Demokraterna kontrollerar nu båda kamrarna i 23 delstater, mot republikanernas 16.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!