Slutspurten har börjat

2009-08-19 16:33:08
Tjugofem representanter för 14 organisationer och nätverk samlades i måndags till ett upptaktsmöte i Stockholm för slutspurten till demonstrationen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris” den 15 september.

Fyra teman för demonstrationen som tidigare bestämts är för jobben, välfärden, klimatet och asylrätten. Nu antogs även ett femte: för internationell solidaritet – mot imperialismen.
En stor del av de 7 500 affischer som redan tryckts upp fördelades mellan organisationerna. Mötet beslutade också att trycka 50 000 flyg- blad som bland annat ska delas ut på skolor, arbetsplatser och torg.
Systembolagets lagerarbetare vid Lagena i Jordbro kommer också att delta i demonstrationen som börjar på Sergels torg kl 17.00 med talare, efter en egen samling på Slottsbacken.

”LO måste vakna! Vi har fått nog av neutraliteten och passiviteten. Medan LO sover sås split mellan förbunden, arbetsgivare kringgår Lagen om anställningsskydd och gör inhyrda till kanonmat mot fast personal. LAS har fått en ny innebörd; Lagen Arbetsgivarna Skiter i! Det moderna slaveriet är här och vi arbetare kräver att LO utlyser politisk strejk!” skriver för övrigt Lagenaarbetarna i en stödappell till Hamn4ans kamp i Göteborg.
Precis samma skandalösa förhållande som Lagenaarbetarna tagit strid mot råder idag på bilunderleverantören IAC, enligt den f d IAC-arbetaren Kaan Özsan i denna veckas Offensiv (s 7). Fast personal har sparkats och ersatts av i många fall samma arbetare, anställda av Manpower på oändligt mycket sämre villkor.

”Vi går utan er”, föreslogs av mötet som tänkbar trotsig rubrik på ett debattinlägg i pressen inför demonstrationen, med tydlig adress till de tandlösa ledningarna i LO och riksdagsoppositionen.
Det betyder inte att uppmaningarna till hela fackföreningsrörelsen att samla till en landsomfattande protestdag med massprotester i hela landet tystnat, utan att pressen på dessa att agera tvärtom nu ska skärpas allt vi förmår.

Septemberalliansen har också startat en ny blogg, Septemberalliansen.wordpress.com, med automatisk vidarebefordran från Septemberalliansen.se. Även en Facebookgrupp har startats, med en evenemangsinbjudan till den 15 september som redan efter några dagar hade samlat cirka 500 anmälningar och kansken.

Arne Johansson


Den som vill stödja Septemberalliansen kan skicka ett bidrag till PlusGiro 51 77 33-2. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!