Små och stora plundrare

2016-08-17 14:49:15
När blev ocker att ”hjälpa utsatta grupper”? I SvD Näringsliv i måndags säger Anders Karlström, informationschef på Marginalen Bank, att det är precis vad man gör när man till rena ockerräntor lånar ut pengar till de som har betalningsanmärkelser och som nekas lån av storbankerna.
Att storbankerna helst lånar ut till de som har höga inkomster och någon form av säkerhet tillsammans med växande klyftor har öppnat dörren för banker som Bluestep, Svea Ekonomi och Marginalen Bank att operera i marginalen. Utlåningen från dessa banker steg med hela 18 procent ifjol.
Alla banker är parasiter på det växande skuldberget och att den kreditledda konsumtionsboomen. Men ju fattigare man är, desto svårare är det att få låna och desto mer kostar det att låna. I minusräntans Sverige kan den effektiva räntan på ”lånen till utsatta” till sist bli uppemot 28 procent.
Och det som presenteras som ett räntefritt lån följs efter någon månad eller två av en snabbt tickande ränteklocka.
Denna form av modern ocker ger naturligtvis klirr i kassan till bankernas ägare. Svea Ekonomi-koncernen ägs av en person, Lennart Ågren, som också är bankens vd. Lennart Ågren är också styrelseordförande i Svea Inkasso, som har fått mycket kritik för att man är så snabb med att skicka ut kravbrev.
I september 2014 meddelade Datainspektionen, efter flera år av kritik, en så kallad förskrift mot Svea Inkasso och en handfull andra inkassoföretag för att de inte tydligt specificerar de kostnader som de kräver att den skuldsatte ska betala.
– En så kallad föreskrift är en uttrycklig regel, där vi kräver att kostnaderna ska specificeras tydligare. Det är mycket ovanligt att vi meddelar föreskrifter på det här sättet, sa Datainspektionens jurist Malin Fredholm i en kommentar.
Lennart Ågren tjänar alltså först på lånen och sedan också en slant på om man inte kan betala dem.
”Under de senaste tre åren har Svea Ekonomi delat ut totalt runt 100 miljoner kronor till Lennart Ågren, enligt SvD Näringslivs beräkningar. Det betyder att Lennart Ågren själv får ut lejonparten av koncernens vinster. Senaste utdelningen från Svea Ekonomi i våras uppgick till 50 miljoner kronor. Även Marginalens ägare, Ewa Glennow, får ut en bra utdelning från sin bank. Hon är ensam ägare till bankens ägarbolag, som de senaste tre åren delat ut sammanlagt 34 miljoner kronor, varav 10 miljoner för föregående år”, rapporterade SvD Näringsliv ifjol. Även Marginalen driver inkassoverksamhet.
Småbankerna är självklart inte ensamma om att plundra sina kunder. Storbankernas vinster på bolånen är rekordstora idag – i snitt 16 200 kronor på varje miljon de lånar ut.
Bankerna måste omedelbart förstatligas. Först då kan det bli ett slut på ocker och alla bankers plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!