Snowden tackar Hongkongs flyktingar

2016-09-14 12:39:53
Flyktingar i Hongkong gömde Edward Snowden och Vanessa, medlem i Socialist Action (CWI Hongkong) och asylsökande från Filippinerna som även är aktiv i Refugee Union, en organisation för flyktingars rättigheter, var en de flyktingar som gömde honom. 

Det var till Hongkong som Snowden anlände i maj 2013 efter att ha avslöjat den väldiga omfattningen av USA:s globala avlyssning och massövervakning.  

I Hongkong hoppades Snowden att med FN:s hjälp få skydd, men föll offer för Hongkongs hårda flyktingpolitik. Efter det fruktade Snowden och hans vänner att USA skulle försöka gripa och föra bort honom, alternativt att USA:s regering skulle gå till domstol för att få honom utlämnad. 

För att söka skydd begav sig då Snowden tillsammans med sin advokat, en välkänd försvarare av flyktingars  rättigheter, till arbetarområdet Sham Shui där 11 000 flyktingar bor.  

I en tweet tackar nu Snowden ”De flyktingfamiljer som för tre år sedan så modigt skyddade och gömde mig och fortfarande väntar på att få asyl”.

Samtidigt som Snowdens avslöjande toppade världsnyheterna bodde han under några dagar i den lilla lägenhet som Vanessa delar med sin mor och dotter.

– Utan flyktingarnas medkänsla kunde min berättelse ha slutat annorlunda. De lärde mig att oavsett vem du är och vad du har kan ett modigt agerande  förändra historien, säger Snowden till tidningen National Post. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!