Socialistisk kandidat utmanar i Washington

2012-05-30 16:48:51
Kshama Sawant ställer upp i det amerikanska valet som hålls i november i år.
– Demokraterna och Republikanerna representerar intresset för 1 procent av befolkningen, och jag tror att det är nödvändigt att vi, de 99 procenten, har vår egen representation, skriver hon på Socialistworld.net.

Kshama Sawant kommer att ställa upp mot Demokraternas Frank Chopp i valet till representanthuset,  i det 43:e distriktet i Seattle, som ligger i delstaten Washington i nordvästra USA. Hon ställer upp som kandidat för Socialist Alternative. Ett parti som sympatiserar med och stödjer den trotskistiska internationalen Committee for a Worker’s international (CWI).

Efter att den ekonomiska krisen bröt ut 2008 har makten i Washington skurit ned 10,5 miljarder dollar från viktiga välfärdsområden som till exempel utbildning och vård, samtidigt som försämringar och avsked har riktats mot statsanställda – bara i delstaten. Detta uppmärksam­mas av Sawant.
– Dessa brutala nedskärningar har genomförts i en tid av historisk ekonomisk kris när arbetare och unga behöver dessa tjänster som mest. Nedskärningarna skedde samtidigt som stora företag, som backas upp av Washington, avnjöt enorma vinster assisterade av räddningspaket där det är arbetar- och medelklassens skattebetalare som har fått stå för notan.

Några av de storföretag
som har fått skattesubventioner eller räddningspaket från Washington är Boeing, Microsoft och Starbucks. Under den senaste resessionen fick till exem­pel Boeing en ”handout” på 3,2 miljarder dollar. Samma politiker som ogenerat gett denna absurda ­summa pengar till Boeing menade samtidigt att det inte fanns några pengar till grundläggande social service.
– Om jag väljs kommer jag att avslöja och offentliggöra den korrupta storföretagspolitiken och istället ge en politisk röst åt arbetare, unga, fattiga och alla de som förtrycks av kapitalismen, som kvinnor, färgade och hbt-personer.

Ett alternativ och en motpool mot både Republikanerna och Demokraterna – som båda representerar ett korrupt, segregerande och förtryckande system – är högst ­behövligt för väljarna i Washington. Sawant, som själv är en del av Occupy Wall Street-rörelsen, menar att hennes eg­en valkampanj kommer att stå som en plattform för att bygga stöd för alla gräsrotsrörelser av de 99 procenten, och som en uppmaning för unga och arbetare att bli en aktiv del av dessa rörelser.
– Kapitalismen har ­uppenbarligen svikit de 99 procenten. Våra intressen kan inte bli tillgodosedda inom ­detta ruttnande system. (…) Stöd kampan­jen och gå med i kampen för demokratisk socialism!
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!